Tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep

Als in Nederland vogelgriep uitbreekt, ontstaat een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV). In het ergste geval wordt een kwart van de bevolking binnen negen tot twaalf weken ziek.

Daardoor stijgt het aantal patiënten dat moet worden verzorgd. Bovendien valt zorgpersoneel uit doordat het zelf ook geïnfecteerd raakt. Dit betekent volgens het LEVV dat de reguliere zorg de vraag niet meer aan kan en een tekort aan personeel ontstaat.

In een landelijk draaiboek staat dat verpleegkundigen als eerste gevaccineerd worden bij een grieppandemie. Ook komen zij als eersten in aanmerking voor behandeling en medicijnen. Op het hoogtepunt van de pandemie worden extra verpleegkundigen ingezet, zoals studenten, gepensioneerden en verpleegkundigen die in een andere sector zijn gaan werken. Dat zijn er niet genoeg, stelt onderzoeker Joke Mintjes.

Volgens Mintjes zijn er nu vierhonderdduizend verpleegkundigen en verzorgenden. Als een kwart van de bevolking ziek wordt, komt dat neer op vier miljoen mensen. Om dat op te kunnen vangen, zijn zeker honderdduizend extra personeelsleden nodig.

bron: Elsevier

Lees ook:Helft verpleegkundigen neemt griepprik
Lees ook:Geen griepprik voor verpleeghuispersoneel
Lees ook:Nederlander beseft ernst Mexicaanse griep
Lees ook:Callcenters uitgebreid door griepvragen
Lees ook:Campagne griepprik succesvol

5 reacties op “Tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep

  1. Wiebe Zijlstra

    Een uitbraak van een pandemie levert niet alleen een tekort op aan zorgpersoneel maar aan alle personeel. Je denkt toch niet dat ik nog kom in potentiele besmettingshaarden als het openbaar vervoer, opleidingen, bedrijfskantines, voetbalwedstrijden, vliegtuigen, vergaderingen, winkels etc.
    Juist het feit, dat nu vrijwel niemand geinteresseerd is, zal dan tot een extra heftige reactie leiden. En werkgevers zijn gezien de arbo-wet verplicht om werknemers een veilige werkplek te bieden en dat zullen ze dan niet waar kunnen maken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. tan06

    Prima, dat je een Nederlandstalige weblog begonnen bent, Eric! Ik hoop, dat die veel landgenoten zal trekken, en dat er eindelijk meer kennis over de beruchte H5N1 in ons dichtbevolkte land zal worden verspreid. Er is nu wereldwijd ongeveer 5 % van de bevolking die zich op een pandemie voor één maand hebben voorbereid, en 2 % die zich voor ongeveer 3 maanden hebben ‘prepared’. Dat houdt in dat wanneer de grenzen dichtgaan, quarantainegebieden worden aangewezen, de supermarkten leeggehamsterd zijn en de electriciteitscentrales en waterleidingbedrijven met forse ziekte-aantallen te kampen krijgen, met de huidige staat van paraatheid het grootste deel van de bevolking als ratten in de val zitten en van honger zullen omkomen. Een paar potten bruine bonen in ‘t schuurtje lijkt mij een goed idee, maar je zou de mensen eens bang maken….

      /   Beantwoorden  / 
  3. Eric

    Je hebt gelijk. Bij een uitbraak van een pandemie zal overal tekort aan ontstaan. En mocht je komen te overlijden dan ben je er nog niet. Want bij een pandemie als die van 1918 mag je nog van geluk spreken dat je begraven wordt. (Of zoals nu gecremeerd)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Eric

    Hallo Tan, dank je wel voor jouw steun. Blijkbaar ben je zelf aardig op de hoogte. Het is niet mijn bedoeling mensen bang te maken. Maar wel om ze wat bewuster te laten worden de griep en vogelgriep. En wat er in 1918 tijdens de Spaans griep is gebeurd. Want hier weten weinig mensen wat van af. In 1918 zijn gevallen bekend van mensen die binnen een paar uur aan de griep stierven en na hun dood pikzwart weren.

      /   Beantwoorden  / 
  5. tan06

    Ja, dat zijn niet echt leuke verhalen. Maar aan de andere kant is er niet zoveel opwindends aan om elke keer met de boodschappen wat extra’s mee te nemen. Dat kan vrijwel iedereen zich in Nederland wel permitteren, dacht ik zo. En als je dan toe werkt naar ongeveer een maand voorraad aan voedsel en drank, dan hoef je niet in paniek in een supermarkt naar de verkeerde dingen te graaien als er een pandemie wordt afgekondigd. En dan een boekje, spelletje bij kaarslicht, het lijkt wel een beschrijving van de decembermaand. En nog vakantie ook. Niks mis mee, zou ik denken?
    Het kan de bijkomende schade behoorlijk beperken als iedereen op tijd die tip kreeg. Remkes is er al mee begonnen, maar één blikje tutti frutti kan mijn honger niet lang stillen! Vast heel weloverwogen dat hij in zijn rampenlijstje nog geen vogelgriep noemt. De mensen zouden het eens niet volhouden om ‘prepared’ te zijn.
    Overigens, als het blikje oud wordt kun je het ook gewoon leegeten en vervangen. Of er een groep onverwachts langskomende hongerige vrienden blij mee maken; sta je niet met lege handen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.