Mexicaanse griep vastgesteld bij 3-jarig kind in Nederland

Een Nederlandse peuter van drie jaar is besmet geraakt met het Mexicaanse griepvirus.

Het kind heeft de ziekte zeer waarschijnlijk opgelopen tijdens een recent bezoek aan Mexico. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Het kind maakt het goed. De ouders zijn niet ziek en krijgen preventief virusremmende middelen toegediend, net als enkele andere mensen die contact hebben gehad met de peuter. Klink wil om privacyredenen het geslacht en woonplaats van het kind geheimhouden.

Het kind wordt niet in isolement gehouden, maar gaat voorlopig niet naar de crèche. Artsen en hulpverleners begeleiden het gezin.

Familiebezoek in Mexico
Het kind is met zijn ouders op 27 april teruggevlogen vanuit Mexico. Ze waren daar op familiebezoek. Het kind kreeg koortsverschijnselen een paar uur na terugkeer in Nederland. Het RIVM is daarom, samen met de luchvaartmaatschappij, begonnen de passagiers op te sporen die tijdens de vlucht vlak voor, vlak achter en naast het gezin zaten. Deze passagiers krijgen ook uit voorzorg de virusremmers Tamiflu toegediend. In theorie kan iemand een dag voordat de eerste verschijnselen zich openbaren, het virus doorgeven.

De wereld wordt op het moment getroffen door een griepvirus dat kan uitgroeien tot een pandemie. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft woensdag de alarmfase verhoogd tot vijf, de laatste fase voordat officieel van een pandemie sprake is. Bij eerdere pandemieën vielen miljoenen doden.

Meer besmettingsgevallen verwacht
Viroloog Ab Osterhaus, autoriteit op het gebied van bestrijding van griepvirussen, verwacht dat Nederland de komende tijd met meer besmettingsgevallen te maken krijgt. Hij vertrouwt op de goede organisatie die in Nederland is opgezet om een pandemie te bestrijden. ‘We leven in 2009.’

In tegenstelling tot vroeger heeft de overheid nu 4,5 miljoen doosjes van de virusremmer Tamiflu beschikbaar. Er liggen bij gemeenten en ziekenhuizen draaiboeken klaar om patiënten te behandelen en verdere besmetting tegen te gaan. Ook is er een signaleringssysteem dat besmettingen bij patiënten snel opspoort.

EU-beraad
Minister Klink neemt donderdagmiddag deel aan een gezamenlijk beraad van de Europese ministers van Volksgezondheid over een gezamenlijke aanpak.

Nederland heeft bij medicijnfabrikanten een optie genomen op 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. De vaccins zullen pas over vier tot zes maanden beschikbaar zijn. Nederland koopt ze alvast voor het geval de bevolking moet worden ingeënt.

Virusremmer Tamiflu
Tot die tijd is de virusremmer Tamiflu beschikbaar om besmette mensen en hun directe omgeving te helpen. De regering heeft duizend doosjes Tamiflu uit de opslag laten halen. Ze zijn direct beschikbaar als ze nodig mochten zijn. De voorraad Tamiflu ligt op een geheime plaats en is goed beveiligd.

Bron: fd.nl

Lees ook:Amerikaanse peuter sterft door Mexicaanse griep
Lees ook:Mexicaanse griep in heel Noord-Amerika
Lees ook:Overleden kind Mexicaanse griep kreeg pijnstiller
Lees ook:Slimme Duitsers sloegen Tamiflu in
Lees ook:Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.