Mexicaanse griep uitgeroepen tot pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft donderdagmiddag alarmfase zes uitgeroepen, naar aanleiding van de verspreiding van de Mexicaanse griep. Daarmee is officieel sprake van een pandemie, een wereldwijde epidemie.

Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De WHO heeft voor 18.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie belegd. De afgelopen dagen hebben wetenschappers in Genève vergaderd over de situatie.

Tot nog toe gold alarmfase 5. Bij het hoogste niveau, alarmfase 6, is formeel sprake van een epidemie op wereldwijde schaal. Op dit moment komt het griepvirus voor in 74 landen, waaronder Nederland.

De hoogste alarmfase heeft echter geen gevolgen voor Nederland, zei een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

,,In Nederland zijn enkele incidentele gevallen van de Mexicaanse griep, er is zeker geen sprake van een pandemie”, zei een woordvoerder van het RIVM. Het instituut ziet dan ook geen reden zijn beleid aan alarmfase zes aan te passen.

De afgelopen week is het aantal Nederlanders dat geïnfecteerd werd met het Mexicaanse griepvirus opgelopen tot 35. Het merendeel raakte in het buitenland besmet. Negen personen kwamen in Nederland met het virus in aanraking.

Lees ook:WHO vergadert donderdag over Mexicaanse griep
Lees ook:14-jarig meisje overleden aan Mexicaanse griep
Lees ook:Griep nu een epidemie
Lees ook:Hoogste alarmfase Mexicaanse griep dichtbij
Lees ook:Mexicaanse griep neemt af, maar eist zes levens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.