Vogelgrieppandemie zou 2 biljoen dollar kosten (2)

Gisteren meldde Jim Adams, een hoge functionaris van de Wereldbank dat een nieuwe pandemie minstens 1 en mogelijk zelfs 2 biljoen dollar zou kunnen kosten. En vervolgens dat eerdere schattingen van 800 miljoen veel te laag waren. Logisch ook volgens hem, want deze waren ‘basically written on the back of an envelope’. Nou ja…

Schattingen die, zoals wij zeggen, op de achterkant van een bierviltje worden gedaan en dan pontificaal de wereld worden ingezonden waar ze door de pers, nationaal en internationaal, letterlijk en zonder enige vorm van kritiek worden overgenomen. Onverantwoord.

Voor de nieuwe berekeningen is geen gebruik gemaakt van een bierviltje, maar van recente financiële modellen. Vandaar dat de mogelijke kosten veel hoger zijn uitgevallen: van 1.000.000.000.000 tot 2.000.000.000.000 dollar. Getallen die in ieder geval niet meer op een bierviltje passen.

Maar of het nu een viltje is of een financieel model, feit is dat het schrikbarend hoge getallen zijn, maar het onduidelijk is waar deze op zijn gebaseerd. Afgezien dan van het feit dat het schattingen zijn en blijven. Wat echter is de waarde van dit alles, behalve dan dat je er behoorlijk nerveus van kunt worden?

Of dat je er behoorlijk de kluts van kwijt kunt raken zoals het MKB-Nederland. Want deze meldt op haar website dat de vogelgrieppandemie 2 miljard zou kosten in plaats van 2 biljoen oftewel 2.000 miljard. Ook onze Belgische buren van Het Laatste Nieuws blijken zich stelselmatig in de nullen te verslikken. Ja, ja …

Lees ook:Vogelgrieppandemie zou 2 biljoen dollar kosten (1)
Lees ook:Meer geld nodig voor bestrijding vogelgriep
Lees ook:‘Griep kost Mexico tientallen miljarden’
Lees ook:Vogelgrieppandemie zou 2 biljoen dollar kosten (3)
Lees ook:Pandemie kost minstens 2,5 miljard euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.