Bedrijven bereiden zich voor op griepgolf

De directeur, de buitendienst, de afdeling logistiek.
Ze staan op dé lijst bij het farmaceutische bedrijf Roche. Het zijn de medewerkers die niet ziek mogen worden als de griep hard om zich heen slaat. Zij moeten preventief de virusremmer Tamiflu slikken, mocht de griep hard toeslaan.

,,Wij leveren levensreddende kankermedicijnen,’’ benadrukt woordvoerder Hein Wilsens. ,,Ook als de nood aan de man is, moet de productie op peil blijven.’’

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich op voor de gevolgen van de naderende griepgolf. De komende maanden worden enkele duizenden patiënten verwacht en in de herfst misschien wel een veelvoud. Dat is niet veel meer dan tijdens de seizoensgriep, maar het Mexico-virus heeft het vooral gemunt op jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar, de leeftijdsgroep die van groot belang is voor de Nederlandse economie.

En wat als een infectiehaard zich precies in de kantoortuin van bijvoorbeeld een waterbedrijf heeft genesteld? Hans Prakke, woordvoerder van de Vewin, brancheorgansatie voor waterbedrijven, zegt dat de sector klaar is voor een uitbraak.

,,We hebben berekend dat we met 30 procent minder mensen nog steeds de drinkwatervoorziening kunnen garanderen.’’ Dat gaat wel ten koste van het onderhoud, maar de kwaliteit van het drinkwater blijft gegarandeerd, stelt Prakke.

Economisch hakt een grieppandemie er flink in. De Nederlandsche Bank (DNB) becijferde in 2006 dat een ernstige uitbraak de economie met 5 procent doet krimpen. Nederland is erg afhankelijk van de internationale handel. En juist het internationale transport valt stil als er een wereldwijde griepuitbraak is.

Het grootste probleem voor bedrijven is de uitval van personeel. Tot 30 procent van de mensen wordt ziek bij een grote uitbraak. Daarnaast blijven veel mensen thuis om voor anderen te zorgen, of omdat ze bang zijn besmet te raken.

De nutsbedrijven zijn extra alert. De overheid heeft bepaald dat de water- en energielevering essentieel zijn en daarom te allen tijde gegarandeerd moeten zijn.

Energieleverancier Essent heeft een kernteam dat voorbereidingen treft voor het geval de griep hard toeslaat. ,,De afgelopen tijd zijn we vaak bijeengekomen,’’ zegt woordvoerder Bert Hendriks. ,,We hebben ook al extra maatregelen genomen. Overal staan tissues, mondkapjes en handschoenen klaar. Ook vragen we het personeel extra goed op de hygiëne te letten, zoals handenwassen. Op het werk, maar ook thuis. En we hebben Tamiflu in voorraad voor het geval dat.’’

Hoewel er officieel al sprake is van een pandemie, gaat Essent nog niet zo ver dat mensen massabijeenkomsten moeten mijden of bijvoorbeeld niet naar Mexico mogen voor een vakantie.

,,In overleg met de arbo-arts hebben we besloten de fase 6-maatregelen nog niet in te voeren,’’ zegt woordvoerder Hendriks. ,,Dat doen we pas als er echt op grote schaal mensen besmet raken.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Bedrijfsleven wapent zich tegen griep
Lees ook:Bedrijven maken zich op voor grote griepgolf
Lees ook:Callcenters uitgebreid door griepvragen
Lees ook:Geen spoor van vogelgriep op Nederlands bedrijf, wel op een tweede Britse boerderij
Lees ook:Zorg moet doorgaan bij griepgolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.