Hoge sterfte door Spaanse griep achterhaald

De beruchte Spaanse griepepidemie was zo dodelijk omdat het immuunsysteem bij patiënten op hol sloeg. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het Amerikaanse noodhospitaal Camp Funston in Kansas tijdens de pandemie van 1918

Zeer dodelijk virus


Het Spaanse griepvirus behoort tot de ergste pandemieën uit de geschiedenis van de mensheid. In de jaren 1918-1919 stierven naar schatting tussen de 25 en 50 miljoen mensen door dit virus. Ook in Nederland vielen vele tienduizenden slachtoffers. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1.

Waarom dit virus echter zo dodelijk was, bleef lange tijd in nevelen gehuld. Onderzoekers van Universiteit van Washington hebben dat nu voor een deel achterhaald.

Immuunrespons


De wetenschappers spoten muizen met een gereconstrueerde versie van het bewuste virus in. Bij bestudering bleek dat de immuunrespons bij de knaagdieren zeer heftig was, waardoor bepaalde genen werden geactiveerd die in verband worden gebracht met het afsterven van cellen.

"Als het lichaam reageert op een infectie, zijn er onderdelen die van het immuunsysteem die heilzaam zijn en onderdelen die schade kunnen aanrichten", aldus een van de onderzoekers woensdag.

Nader onderzoek moet uitwijzen waarom het lichaam zo heftig reageert op het virus. De betrokken wetenschappers hopen door het verkrijgen van meer inzichten over het dodelijke Spaanse griepvirus ook meer kennis te vergaren over de vogelgriep.

Bron: Planet Internet

Lees ook:Gereconstrueerde Spaanse griepvirus doodt apen en lijkt op H5N1
Lees ook:Vogelgriep reden voor opgraven 90 jaar dode diplomaat
Lees ook:Antilichaam tegen zowel winter- als vogelgriep
Lees ook:Griepprik verlaagt testosteronspiegel
Lees ook:Nieuwe varkensziekte ontdekt met genen van vogelgriep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.