‘Niet klaar voor epidemie’

Nederland is niet voorbereid op de maatschappelijke gevolgen van een een wereldwijde griepepidemie. Dat blijkt uit onderzoek van B&A Consulting, een bureau dat onder meer de overheid adviseert. Het bureau heeft berekend dat op het hoogtepunt van een pandemie (een wereldwijde epidemie) circa 30 procent van de Nederlandse werknemers ziek thuis zit.

Nutsvoorzieningen – gas, water en elektriciteit – en het openbaar vervoer kunnen worden getroffen en ook supermarkten kunnen leeg raken doordat er niet genoeg gezonde mensen zijn om ze te bevoorraden. De uitkomsten worden bevestigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De vitale diensten en gemeenten, zo blijkt verder, hebben nog nauwelijks plannen om ervoor te zorgen dat ze in het geval van een pandemie kunnen blijven functioneren. Volgens de onderzoekers liggen er wel rampenplannen om de medische problemen aan te pakken en virusremmers uit te delen. Maar de gevolgen van ziek personeel voor het functioneren van de eigen dienst hebben bedrijven en instanties nog niet in beeld gebracht. Ook zijn er nog geen maatregelen getroffen om deze tijdens een pandemie draaiende te houden.

Bij het midden- en kleinbedrijf, de waterschappen en onderwijsinstellingen ontbreekt het volgens het rapport helemaal aan rampenplannen en een gevoel van urgentie om die te maken.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie neemt de kans op een wereldwijde uitbraak toe. In Europa zijn vier mensen besmet. Het gaat om twee Spanjaarden en twee Schotten. In elf Europese landen worden in totaal 58 zieken nauwlettend in de gaten gehouden.

Bron: Dagblad De Limburger

Lees ook:Ambtenaren leren omgaan met grieppandemie
Lees ook:Jongeren niet bang voor de Mexicaanse griep
Lees ook:Grieppandemie grootste risico voor Nederland
Lees ook:Pandemie-uitbraak nauwelijks serieus genomen
Lees ook:Osterhaus: Nederland niet klaar voor pandemie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.