Trekvogel mag alleen aan de verkeerde kant worden bekeken

Het onderzoek naar de verspreiding van het vogelgriepvirus is vastgelopen. Virologen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben van de Dier Experimenten Commissie vooralsnog geen toestemming gekregen trekvogels oraal te onderzoeken, zoals zij willen. Rectaal mag wel.

 

‘Ik vraag me af wat de vogels erger vinden', zegt viroloog Ab Osterhaus.

Tot dusver werd vooral in de mest en de cloaca van eenden, zwanen en ganzen naar de virussen gezocht. De belangrijkste ziekteverwekker zit echter vooral in de luchtwegen, zo bleek een paar maanden geleden. Daar mag niet worden gezocht.

Volgens Osterhaus is het dan ook niet zo raar dat het virus in 2007 nog bij geen enkele levende trekvogel in Europa is gevonden. ‘We bemonsteren ze eigenlijk aan de verkeerde kant.'

Dat is niet makkelijk om te draaien. Het onderzoek wordt als een dierexperiment gezien. ‘We hebben wel toestemming wattenstaafjes van achteren in te brengen, maar niet van voren', zegt Osterhaus.

De commissie die beslist over dierproeven is nu met de onderzoeksaanvraag bezig. Volgens een woordvoerder hebben de virologen geen goed proefplan ingeleverd. Osterhaus verwacht dat een cursus volstaat om de wattenstaafjes op de juiste manier te gebruiken.

Bron: de Volkskrant (door Michael Persson)

 

Lees ook:Proef met griepprik: wie durft?
Lees ook:Brussel wil betere aanpak dierenziekten
Lees ook:Onderzoek vogelgriep krijgt miljoenensubsidie
Lees ook:Vogelgriep reden voor opgraven 90 jaar dode diplomaat
Lees ook:Is er nu een griepepidemie of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.