Grote onduidelijkheid over griepprik zwangeren

Er is grote onduidelijkheid ontstaan onder verloskundigen en gynaecologen over de Mexicaanse griep-prik voor zwangere vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radio 1 programma Dit is de Dag.

Veel verloskundigen adviseren zwangeren momenteel zich niet te laten inenten, terwijl de gynaecologen juist zeggen dat ze dat beter wel kunnen doen. Beide baseren zich op het advies van de Gezondheidsraad van half september, waarin stond dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep aan alle zwangeren ‘ter beschikking wordt gesteld’.

De Gezondheidsraad gaf daarmee geen helder advies voor zwangeren om zich wel of niet te laten vaccineren. Door die onduidelijkheid tobben veel zwangeren momenteel over de voors en tegens van vaccinatie.
Vaag

Volgens Ben van der Zeijst, tot voor kort directeur van het Nederlands Vaccin Instituut, heeft de Gezondheidsraad een ‘vaag advies gegeven’. Hij zegt dat zwangere vrouwen daardoor ‘de zwarte piet krijgen toegespeeld’. “Zij moeten nu kiezen tussen enerzijds hun eigen gezondheid en dat van hun kind en anderzijds de kans die ze lopen op bijwerkingen van dit vaccin.” Van der Zeijst vindt dat een te zware verantwoordelijkheid voor zwangeren.
Keuze

In een reactie zegt Andre Knottnerus, voorzitter van de Gezondheidsraad, dat iedere zwangere een persoonlijke keuze kan maken. “Er is bij dit vaccin een licht verhoogde kans op complicaties. Mensen kunnen verschillend denken over vaccinaties en kunnen dus hun eigen afweging maken. Dat mag en dat kan.”

Bron: Radio 1

Lees ook:Twijfels zwangeren om griepvaccin
Lees ook:Zwangere huisartsen moeten Mexicaanse griep mijden
Lees ook:Griepvirus eist tol bij zwangeren
Lees ook:Vijf vragen over de Mexicaanse griep
Lees ook:Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere vrouwen

Eén reactie op “Grote onduidelijkheid over griepprik zwangeren

  1. jan

    zwager overleden
    twee en half uur later na het halen van de prik
    het waar .
    het was een hart stilstand .
    raar of niet
    heeft nog koffie gedronken vrolijk geweest ,en niet wetend dat hij dood ging die dag .
    raar

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.