„Vogel in handel ondergeschoven kindje”

 

Papegaaien, parkieten en kanaries leggen nauwelijks gewicht in de schaal van de economie. Zelfs 1 tot 2 miljoen geïmporteerde vogels blijken zo licht als een veertje. Ze worden pas zichtbaar als ze een bedreiging vormen voor de commerciële pluimveehouderij, aldus een grimmig gestemde vogeldierenarts uit Meppel.

 

Wat vele beroepen op ethiek niet voor elkaar kregen, lukte de dreigende vogelgriep: de Europese Commissie stelde vorig jaar oktober een importstop op wilde vogels in. Vrijdag werd het verbod met drie maanden verlengd.  „In zekere zin ben ik blij met de vogelgriep”, aldus Jan Hooimeijer in zijn Kliniek voor Vogels in Meppel. „Er is lang gevraagd om een importverbod van wilde vogels van buiten Europa, maar dat kwam er niet. Tot de vogelgriep dus dreigde en iedereen besefte dat geïmporteerde vogels het virus bij zich zouden kunnen hebben.”  

Op de website van de Stichting Papegaaien en Parkieten Welzijn (SPPW) plaatste Hooimeijer deze week een oproep om via een brief mee te pleiten voor een permanent importverbod. De brief is gericht aan de Europese Commissie.  Hooimeijer kan er niet bij dat mensen die in Nederland een koolmeesje vangen strafbaar zijn, terwijl -zonder importstop- grijze roodstaartpapegaaien met duizenden tegelijk de EU binnen mogen. Ze komen vanuit Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De Vogelbescherming meldt dat de Europese Unie van alle in het wild gevangen vogels 90 procent importeert, wat in totaal neerkomt op 1 tot 2 miljoen vogels per jaar.  

De import vormt volgens Hooimeijer niet alleen een bedreiging voor het voortbestaan van bepaalde vogelsoorten, de manier waarop de dieren worden gevangen vindt hij ook „onacceptabel.” „De papegaaien worden uit het nest geroofd als ze nog maar een paar weken oud zijn. Opgepropt in kleine ruimtes maken ze een lange reis. Zo’n zes op de tien vogels overleeft die niet.”  Daar komt bij dat de dieren inderdaad besmettelijke ziekten bij zich kunnen hebben, weet Hooimeijer. Voor verspreiding door trekvogels is Hooimeijer niet bang. „De vogelgriep komt met de handel mee. Trekvogelroutes zijn bekend, de besmetting volgde die routes helemaal niet.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

Lees ook:Weer vogelgriep in Duitsland
Lees ook:H5N1-virus niet in Afrikaanse vogels
Lees ook:Al maanden geen wilde vogels met vogelgriep gevonden
Lees ook:Opnieuw vogelgriep in Hongarije
Lees ook:Brussel wil betere aanpak dierenziekten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.