Bron vogelgriep H5N1 ligt in China

De vogelgriep H5N1 vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Dat beweren twee Amerikaanse biologen die zijn verbonden aan de universiteit van Californië.

De wetenschappers Robert Wallace en Walter Fitch onderzochten 192 monsters van het virus die op een reeks plaatsen in Azië en Europa werden verzameld. Op basis van de kleine genetische veranderingen die in het virus worden waargenomen valt te herleiden waar het virus zijn oorsprong vindt.

In de Chinese provincie Guangdong troffen de biologen verschillende bekende varianten van het H5N1-virus aan. In Guangdong wordt veel pluimvee gehouden. Volgens Fitch is het van belang om het oorspronggebied van een virus te bepalen, omdat het de controle op de verspreiding een stuk efficiënter kan maken. Ook bij het ontwikkelen van vaccins is die kennis van veel waarde.

Dat het virus in verschillende varianten wordt gevonden, schrijven de biologen toe aan de soort vogels die besmet raken. De manier waarop het virus binnendringt en zich vermeerdert is verschillend al naar gelang het type vogel.

Bron: AgriHolland

Lees ook:China niet de bron van H5N1
Lees ook:Vogelgriep: Aziatische landen in contramine
Lees ook:WHO: vooruitgang vogelgriepvaccins bemoedigend
Lees ook:Brussel keurt twee griepvaccins goed
Lees ook:Crucell krijgt influenza octrooi in VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.