Enschedese vinding doodt bacteriën en virussen

Het Enschedese bedrijf Virobuster heeft een apparaat ontwikkeld waarmee door de lucht zwevende virussen, bacteriën en schimmels kunnen worden gedood. De initiatiefnemers zeggen met de Steritube, zoals het apparaat heet, het wapen in handen te hebben tegen de gevreesde 'ziekenhuisbacterie' mrsa.

Ook het influenzavirus, tbc, sars, antrax en het vogelgriepvirus zouden met de Steritube kunnen wordt opgespoord en voor honderd procent gedood. Omdat het apparaat alleen door de lucht zwevende bacteriën en virussen kan doden, zal vaccinatie altijd nodig blijven. Ziekteverwekkers worden immers vaak via direct menselijk contact overgebracht.

De nieuwe vinding is de afgelopen maanden getest in elf Nederlandse ziekenhuizen en medische centra en die zijn volgens directeur A. le Loux van Virobuster allen tot aanschaf overgegaan. De Steritube is een buis, waarin een uvc-lamp en een microchip zijn gemonteerd.

De buis kan zonder veel moeite aan bestaande luchtkanalen worden gekoppeld. Het nieuwe wereldwijd gepatenteerde apparaat zou daarom ook het 'ei van Columbus' zijn tegen het zogeheten sickbuilding syndroom. Virobuster wil er echter eerst de medische markt mee op.

Een variant van de Steritube zal op termijn worden geïntroduceerd in de agrarische sector. Veel varken- en pluimveebedrijven worden in hun uitbreidingsplannen geremd door zogeheten stankcirkels. Uit testen met een variant van de Steritube is gebleken dat het apparaat niet alleen ziekmakers in de lucht elimineert, maar ook stank tot maximaal tachtig procent terug brengt.

Ook lopen er testen bij voedingsmiddelenfabrikanten. De houdbaarheid van voedingsmiddelen zou door het gebruik van de Steritube kunnen worden verlengd doordat het apparaat schimmels afvangt in ruimten waar etenswaren worden verpakt.

 

Bron: De Twentsche Courant 

Lees ook:STMicro chip kan vogelgriep opsporen
Lees ook:Gereconstrueerde Spaanse griepvirus doodt apen en lijkt op H5N1
Lees ook:Griepprik beschermt ook enigszins tegen vogelgriep
Lees ook:Gevaarlijke variant vogelgriep rukt op
Lees ook:Griep te lijf met Twentse scanner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.