Griepepidemie houdt aan

Het Nationaal Influenza Centrum heeft de afgelopen weken een stijging van het aantal griepgevallen waargenomen. Begin februari waren er 61 grieppatiënten op de 100.000 Nederlanders. Een maand later is het aantal gevallen gestegen naar 79 op de 100.000. Vooral in het zuiden van het land grijpt het virus om zich heen.

Volgens viroloog Ab Osterhaus kan er van een lichte epidemie gesproken worden, hoewel dat gebruikelijk is rond deze tijd van het jaar.

Lees ook:Griepepidemie in Oost- en West-Nederland
Lees ook:Griep blijft nog uit
Lees ook:Griep doodt ook gezonde mensen
Lees ook:Zestigduizend gevallen Mexicaanse griep
Lees ook:Mogelijk vogelgriep in Moskou

5 reacties op “Griepepidemie houdt aan

  1. lucas

    Toch een vraagje bij het artikel over de Spaanse Griep in de links Grieponderzoek. Daar wordt voorgehouden dat einde van de eerste wereldoorlog ‘de helft van de Amerikaanse soldaten stierven aan de Spaanse Griep’. mag ik over de juiste draagwijdte van dit cijfer iets meer vernemen: Over welk contingent soldaten ging het hier, waar waren zij ingezet, ging het om soldaten aan het front of ook in bezettingszones, of onder de krijgsgevangenen e.d. Dit omdat ‘de helft van de Amerikaanse soldaten ‘ zo’n fenomenaal cijfer omvat. Ik heb nogal wat opzoekingswerk gedaan over de vijf jaar krijgsgevangenschap van mijn (Belgische) grootvader in Duitsland en ben daar nergens op het fenomeen Spaanse Griep gestoten. Ik mis dus een belangrijk hoofdstuk in de historiek vcan de soldaten na de eerste wereldoorlog. Wie kan mij hierover wat tips geven?

    met dank

    Lucas

      /   Beantwoorden  / 
  2. F.Floor (62)

    Die giga-kliniek waar amerikaanse soldaten werden verpleegd was in een plaatsje even buiten Parijs en de naam begon met een L.
    Bij de publicatie stond ook nog vermeld dat de helft van de amerikaanse soldaten het slagveld niet eens gezien had.
    Welke publicatie het was weet ik niet meer – ik heb zelf een vrij grote bibliotheek en de zolder buigt door maar als ik citaten overneem leg ik het gewoon weg op de enorme stapel dus de titel weet ik niet meer.
    Ik weet wel dat hier in de Universiteitsbieb Utrecht er ook een artikel van ligt en dat heb ik ingezien (kreeg het niet mee=antiek) dus die UB-catalogus is op Internet op zoekwoord wel in te zien lijkt me.
    Van mijn moeder die er een oom aan verloor weet ik nog dat toen haar pappie het kreeg hij zo hard ijlde dat dat 300 mtr ver nog te horen was en dat maakte op haar als 7-jarige een diepe indruk. Het beste geneesmiddel dat effektvol was 7 uitgeperste sinasappels/dag, noten, aardappels en biefstuk, maar haar oom had niet een zo beste huisvrouw, stierf en daar liep haar pappie het van het kerkhof als besmetting dus van op. Dat was in 1918.
    Niet veel dus, maar mischien kun je hiermee weer verder zoeken want antieke boekinhoud ligt vaak niet op Internet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. lucas

    Waarde Floor…

    Bedankt voor uw reactie. Ik weet mij verder wel raad met uw tips. Ik zal uw suggesties even voorleggen aan mijn moeder die in 1918 toch ook al zes jaar was, zich nog heel wat details uit die jaren kan herinneren of er toch nog veel over hoorde van haar vader en vandaag graag over het verleden vertelt. Mocht ik meer vernemen laat ik het u geworden via deze weg.

    lucas

      /   Beantwoorden  / 
  4. F.Floor (62)

    Wel Lucas, blijft over dat niet de hèlft van die amerikaanse soldaten op het slagveld stierf maar: dat de helft het slagveld niet heeft bereikt (er stond: ‘gehaald’ = kleine verschrijving van een oorlogscorrespondent, of was dat zijn gefilterde samenvatting?

    Maarre, je zei grieponderzoek? Er is zo enorm veel op dat gebied! Ook ik heb daarover een meer CHEMISCHE scriptie gemaakt die staat op http://www.promootio.nl/floor en daar op GRIEP.TXT zoeken want ik heb er zelf veel mee geëxperimenteerd en ook met hiv laten uitproberen. Hier vind je er alles over.

    Die experimenten met E-300 (=ascorbinezuur in je eigen apotheek) zijn echt heel leuk om alvast op jezelf te oefenen en totaal onschadelijk zelfs al zou je de hele pot leegeten het is niet giftig.
    Ik gebruik het als zoutvervanger doch het heeft 1 nadeeltje: alle rimpeltjes en beaderde huid trekt glad waardoor ik nogal eens voor een mooie blonde vrouw wordt aangesproken (dikbuikige kerel van 62) dus dat is soms lache. Maar het werkt echt tegen alle griepsoorten (al x-malen getest door velen).
    En ja, als je buitenkant is beaderd dan is ook je binnenkant zwaar beaderd en kun je klappen: een hersenberoerte loop je boven de 40 sneller op dan je denkt namelijk 10% kans terwijl usa-vrouwen dit als 1% dachten.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Joop

    Beste Lucas

    De Spaanse griep is een beruchte
    griepepidemie uit de jaren 1918-1919. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting 20 miljoen tot 100 miljoen doden, een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots overtreft. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1.

    kijk even op : http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep

    groeten

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.