Griepprik leidt tot debat over klassenvaccinatie

In Duitsland is een fel debat ontstaan over de inenting tegen de Mexicaanse griep. Het vaccinatieprogramma ging maandag van start, maar bleek onmiddellijk uiterst controversieel. Het nieuws dat er twee soorten vaccinatiestof zijn, eentje voor politici, hoge regeringsmedewerkers en militairen, en een andere voor ‘gewone’ Duitsers, leidde tot grote opschudding.

Critici waarschuwden dat het vele miljoenen kostende programma op een enorme mislukking kan uitdraaien als veel mensen uit frustratie over het onderscheid medewerking weigeren. De meeste Duitsers krijgen Pandemrix, een middel van GlaxoSmitKline PLC, met een adjuvant (toegevoegde hulpstof). Politici, ambtenaren en militairen ontvangen Celvapan, van Baxter International, zonder adjuvant.

Adjuvants worden geacht het immuunsysteem te versterken. Ze zijn echter relatief nieuw en het is niet helemaal zeker hoe veilig ze zijn, met name bij kwetsbare groeperingen zoals zwangere vrouwen en kinderen. Adjuvants worden in de Verenigde Staten niet gebruikt, maar het gebruik ervan is in Europa tamelijk geaccepteerd.

Deskundigen waarschuwden voor ‘inentingsmoeheid’ en actievoering tegen ‘een tweeklassengezondheidsstelsel’. Volgens regeringswoordvoerder Ulrich Wilhelm is het onderscheid eenvoudig het gevolg van gebrekkige coördinatie bij de aanschaf van de vijftig miljoen doses vaccinstof. Hij wees er op dat bondskanselier Angela Merkel zich vrijwillig heeft gemeld voor een injectie met Pandemrix.

Bron: Nieuws.nl

Lees ook:Vijf hardnekkige misverstanden over vaccins
Lees ook:Antivirale middelen bij griep spaarzaam gebruiken
Lees ook:Duitsland begonnen met vaccinatie
Lees ook:’Geen reden voor onrust over adjuvans’
Lees ook:Europese goedkeuring vaccins Mexicaanse griep

Eén reactie op “Griepprik leidt tot debat over klassenvaccinatie

  1. Vulpen

    Gaat het ze om die miljoenen die ze mis kunnen lopen, of de miljoenen waarmee ze de farmaceutische industrie ‘sponsoren’?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.