Mexicaanse griep in heel Noord-Amerika

De Mexicaanse griep lijkt zich verder te verspreiden over de Verenigde Staten en Canada. In beide landen is het aantal besmettingsgevallen de afgelopen dagen meer dan verdrievoudigd, naar nu meer dan elfhonderd in beide landen samen. Begin deze week waren dat er zo’n driehonderd.

In de VS zijn tot nu toe twee mensen, met een directe relatie naar Mexico, aan de Mexicaanse virusstam overleden.

Besmettingen komen over heel Canada en de VS voor. In zuidelijke staten als Arizona, Californië en Texas die aan Mexico grenzen zijn de aantallen het hoogst. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC maakt zich ongerust over het groeiend aantal besmettingen. ‘De komende dagen, maar zeker de komende weken, worden meer besmettingsgevallen, meer ziekenhuisopnamen en meer doden verwacht’, stelde de CDC donderdagmiddag in een verklaring.

Een verontrustende stijging, vindt ook viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC in Rotterdam. ‘Er zijn mensen zoals de minister van Gezondheidszaken in Mexico die melden dat de virusbesmetting aan het uitdoven is. Het kan zijn, ik zie het echter niet in de officiële cijfers.’

In Mexico is het aantal geïnfecteerde mensen ook gestegen, maar minder snel. Volgens een opgave van het Europese gezondheidscentrum ECDC in Stockholm zijn in Mexico tot nu toe 1.112 mensen besmet geraakt. Daarvan zijn er 42 overleden aan de Mexicaanse griepvirusstam. De stijging in Mexico is voor een deel toe te schrijven aan een inhaalactie. Gezondheidsdiensten analyseren bloedmonsters die de afgelopen weken zijn verzameld. Modellenrekenaars, zegt Osterhaus, stellen dat dit aantal geïnfecteerden en doden alleen te verklaren is, als er minstens twintig- tot veertigduizend mensen besmet zijn geraakt, met milde verschijnselen die blijkbaar niet zijn herkend.

In Europa neemt het aantal besmettingen ook toe maar minder snel. Volgens het ECDC ligt het aantal nu in de buurt van de 150, de meeste in Spanje en Engeland. In Nederland zijn tot nu toe twee besmettingsgevallen ontdekt. De eerste besmetting, een driejarig kind, dateert van eind vorig week. Woensdag is daar een tweede geval bijgekomen, een 53-jarige vrouw die in april in Mexico op vakantie is geweest. De vrouw is eind vorig week met een vlucht van Arkefly teruggevlogen vanuit Cancun in Mexico. De vrouw slikt virusremmer, ze maakt het goed.

Bron: Broer Scholtens, De Volkskrant

Lees ook:Mexicaanse griep vastgesteld bij 3-jarig kind in Nederland
Lees ook:WHO verhoogt alarmfase griep niet
Lees ook:Dode door Mexicaanse griep in Canada
Lees ook:54ste vogelgriepdode in Indonesië
Lees ook:Eerste piek griepgolf al in augustus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.