53ste vogelgriepdode in Indonesië

Vandaag werd bekend dat een 11-jarige jongen uit Zuid-Jakarta is overleden aan het vogelgriepvirus H5N1. Daarmee is het aantal doden in Indonesië gestegen tot 53. Opvallend is dat het H5N1-virus het vooral gemunt heeft op jonge mensen.

De jongen werd donderdag naar het Sulianti Saroso ziekenhuis gebracht waar hij vannacht overleed, aldus ziekenhuisdirecteur dr. Santoso Suroso. Volgens hem wordt aangenomen dat de jongen besmet is geraakt door dode kippen in de omgeving van zijn huis.

Indonesië schiet schromelijk tekort in de aanpak van H5N1. Het land zegt echter geen geld te hebben voor grootschalige vaccinatie van kippen of voor boeren ter compensatie voor het afmaken van besmette kippen.

Wereldwijd zijn er sinds 2003 officieel 253 besmette gevallen geregistreerd van wie er 148 zijn overleden: bijna 60%. Het virus treft vooral mensen tot 40 jaar en het dodental is het hoogst in de leeftijdscategorie van 10 tot 19 jaar.

Lees ook:50ste vogelgriepdode in Indonesië
Lees ook:49ste vogelgriepdode in Indonesië
Lees ook:Vogelgriep eist 58ste dode: 14-jarige Indonesische jongen
Lees ook:57ste Vogelgriepdode in Indonesië
Lees ook:Jongen (12) overleden aan vogelgriep in Indonesië

3 reacties op “53ste vogelgriepdode in Indonesië

  1. christian

    De Volkskrant 16 oktober:
    ——–
    “JAKARTA – In Indonesië zijn het afgelopen weekeinde twee mensen overleden aan vogelgriep. De slachtoffers zijn een 67-jarige vrouw, die ziek werd nadat ze in Cisarua in West-Java in aanraking kwam met kippen, en een 11-jarig jongetje, dat overleed in de hoofdstad Jakarta.
    In Indonesië zijn sinds 2003 zeker 54 mensen overleden aan vogelgriep. In de hele wereld bedraagt het dodental minstens 148.”
    ——–

    Het zijn er drie overigens: op 14 oktober stierf ook Aulia Rahmani, een jong meisje uit Jakarta dat een week eerder ziek werd. Dat is nog niet mainstream.

    Mag ik bovendien opmerken dat hiermee het aantal mensen dat dit jaar aan de ziekte overleed, GROTER is dan het totale aantal dodelijke slachtoffers in de DRIE jaren daarvoor?

    Zeg dan maar dat er ‘geen progressie’ in zit.
    Negeren is vooruitzien!

      /   Beantwoorden  / 
  2. christian

    Oh ja, dan nog dit:
    Bloomberg:
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=a3hfCjy66dgA

    ——
    QUOTE:
    “Her condition deteriorated when she developed encephalitis, or an acute inflammation of the brain, said Hadi Yusuf, one of her doctors at Hasan Sadikin Hospital.

    “Our concern is that the condition was caused by a bird flu infection in her brain,” Yusuf said over the telephone today.

    Neurological symptoms occur rarely with human H5N1 cases, according to virologist Menno de Jong, whose team observed 18 patients in Vietnam.”
    ——–

    ‘Zelden’, maar het virus leert al doende. H5N1 is het enige griepvirus waarvan aangetoond is dat het in de bloedbaan kan overleven – en waarvan we dus weten dat het elk orgaan bereiken kan.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Eric

    Christian, bedankt voor jouw opmerkingen. Het bericht over Aulia Rahmani wil ik echter pas opnemen als dit ook officieel wordt bevestigd. Dat het dodental in Indonesië drastisch stijgt, heb ik wel meegenomen in mijn nieuwste bericht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.