Aandacht voor vogelgriep verslapt

Sinds 1 september moeten de vogels van minister Veerman van landbouw weer opgehokt, afgeschermd of aantoonbaar gevaccineerd zijn. De vogeltrek is begonnen en wilde trekvogels met vogelgriep kunnen de hobby- en productievogels aansteken. Maar de aandacht voor vogelgriep verslapt.

Ze lopen nog steeds vrij rond, de kippen, ganzen en watervogels van de hobbydierhouders. Veel gevaar zien die daar niet in, want uitbraken van vogelgriep die de pluimveesector vorig jaar in de greep hield, zijn al maanden niet meer gesignaleerd.

Ongehoorzaam

,,Veel collega’s zijn lekker burgerlijk ongehoorzaam”, zegt voorzitter Frank Beekmans van de Nederlandse bond van Hoender-, Dwerghoender-, Sier- en Watervogels (NHDB). Inspecteurs van de Algemene Inspectie Dienst (AID) hebben de afgelopen weken 921 hobbydierhouders betrapt die de regels aan hun laars lappen. ,,Meestal was een waarschuwing genoeg”, zegt een woordvoerder. Bij het tweede bezoek drie dagen later voldeden 357 mensen nog niet aan de verplichting, die kregen een dwangsom opgelegd. Uiteindelijk hebben zes mensen echt een boete gekregen.

Trekvogels

De boetes werken, zegt Beekmans, maar de minister kan geen goed doen bij de hobbydierhouders. ,,Liefhebbers zijn de regelgeving meer dan zat. We zijn boos dat vogelliefhebbers in België en Duitsland niet aan dezelfde verplichtingen hoeven te voldoen. Bovendien is er in Europa al maanden geen vogelpest meer geconstateerd en zijn er geen bewijzen dat de griep wordt overgedragen door trekvogels.” ‘

Veerman baseert zich op waarschuwingen van de Europese Autoriteit voor de Voedselkwaliteit en de Dierengezondheid en de Europese Commissie, die spreken over een blijvende dreiging van wilde vogels. In Rusland, Duitsland, Hongarije en Roemenië hebben trekvogels het virus verspreid. En bij de deze maand begonnen vogeltrek komen vogels uit die gebieden naar ons land. Een horrorscenario ligt dan op de loer. Het virus kan zich mengen met een menselijke variant (het is griepseizoen) die een dodelijke epidemie kan veroorzaken.

Lek als een mandje

Beekmans wijst er op dat de regels zo lek als een mand zijn. Er is een importverbod voor pluimvee, maar dat geldt alleen voor hobbydierhouders die vijf vogels of minder importeren en niet voor de professionele handel. ,,Daarbij krijgen mensen in veel gemeenten geen vergunning als ze een hok willen bouwen voor hun kippen. En als er dan zoveel zorgen zijn, moet je jezelf afvragen of je nog wel een pluimveesector in Nederland wilt hebben. Daarin scharrelen 95 miljoen vogels rond, tegen vijf miljoen hobbydieren.”

Osterhaus

Beekmans voelt zich moreel gesteund door viroloog Ab Osterhaus. Die denkt dat de vermenging van de menselijke griep met vogelgriep eerder in Azië plaatsvindt, waar mens en dier dichter op elkaar leven, dan in Europa. ,,Maar”, zegt Osterhaus, ,,dat neemt niet weg dat het risico blijft en maatregelen nodig zijn.” De vogelbescherming deelt die visie. ,,Trekvogels kunnen maanden ziek zijn. We ontdekken dat pas als ze dood gaan als bij strenge vorst het eten op raakt. Je moet voorzichtig zijn.”

Bron : Nederlands Dagblad (door Alex Bogers)

Lees ook:Uitbraken vogelgriep vooral veroorzaakt door handel
Lees ook:H5N1-virus niet in Afrikaanse vogels
Lees ook:Britse ornitholoog: vogelpest verspreid via handelskanaal
Lees ook:Tienduizenden vogels afgeslacht in Jakarta na uitbraak vogelgriep
Lees ook:Veerman: vogelgriep van hetzelfde type als Spaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.