Vogelgriepvaccins zijn matig

De resultaten van studies met vrijwilligers van vaccins tegen de agressieve H5N1-vogelgriep zijn niet veelbelovend.

Dat schrijven 24 griepdeskundigen in een donderdag verschenen rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het rapport is het resultaat van een bijeenkomst van de wetenschappers, zes weken geleden in Genève.

Nederland slaat geen vaccins op

De vaccins die nu ontwikkeld worden, bieden volgens de wetenschappers enkel bescherming tegen een deel van de H5N1-griepvirussen. De virussen vallen uiteen in twee hoofdgroepen; vaccins van de ene groep richten weinig uit tegen virussen uit de andere groep. Binnen groep 2 zijn bovendien al zes subgroepen ontstaan. Het aanleggen van voorraden van experimentele vaccins, waartoe onder andere de Verenigde Staten vorig jaar besloten, is volgens de werkgroep ‘mogelijk prematuur’. Nederland slaat geen vaccins op.

Belangrijkste verspreiders

Wilde eenden zijn volgens de WHO-werkgroep de belangrijkste verspreiders van het virus, terwijl zwanen (die de afgelopen winter veel dood gevonden werden) wel snel aan de ziekte doodgaan maar weinig bijdragen aan de verspreiding. Verspreiding zou ook versneld worden door contact tussen wilde vogels en pluimvee, waarbij beide groepen elkaar besmetten.

Kans op pandemie

De werkgroep verwacht niet dat de kans op een pandemisch virus in de nabije toekomst vermindert. In Zuidoost-Azië en enkele Afrikaanse landen waren recent uitbraken onder pluimvee. Ook zijn er dit jaar wereldwijd meer menselijke slachtoffers dan in 2005. Dit jaar overleden 74 mensen aan de ziekte, van wie 43 in Indonesië.

In Europa en het Midden-Oosten werden veel vogels ziek in de vorige herfst en winter. Na maart waren er sporadisch uitbraken, en sinds de zomer niet meer.

Bron: NRC Handelsblad

Zie ook:


-Eerste succes met baanbrekend vogelgriepvaccin

-Onderzoek vaccins tegen vogelgriep met pandemische potentie

Lees ook:Eenden verspreiden vogelpest
Lees ook:H5N1 reisde langs treintraject
Lees ook:Britse ornitholoog: vogelpest verspreid via handelskanaal
Lees ook:Vogelgriep geconstateerd in Hongkong
Lees ook:Tienduizenden vogels afgeslacht in Jakarta na uitbraak vogelgriep

3 reacties op “Vogelgriepvaccins zijn matig

  1. christian

    Zie ook deze aktuele ontwikkelingen:

    National Geographic:
    New Bird Flu Strain Spreads Fast, Is Resistant to Vaccine
    http://news.nationalgeographic.com/news/
    2006/11/061101-bird-flu.html

    CIDRAP:
    WHO report calls H5N1 vaccine stockpiling premature
    http://www.cidrap.umn.edu/cidrap/
    content/influenza/avianflu/news/nov0206who.html

    Washington File:
    New Bird Flu Virus Replacing Other Strains in Southern China
    http://usinfo.state.gov/xarchives/display.html
    ?p=washfile-english&y=2006&m=November&x=20061102152708lcnirellep0.4394953

    Kortom: Er is geen vaccin en er komt geen vaccin.
    Het virus loopt steeds minstens een half jaar voor op de ontwikkeling ervan, laat staan op productie en distributie.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mango M.

    Net de aflevering van Horizon op BBC2 gezien. Voor de niet kijkers: het was zwaar dramatisch aangezet. Niet dat dat afdeed aan de inhoud: het potentiele gevaar ervan wordt door overheden nauwelijks en door burgers bijna helemaal niet ingezien. Op medisch gebied is er wat gedoe geweest over dooie zwanen en vaccins.
    Maar verder? Openbare orde, het tijdelijk inperken van migratiestromen, de culturele impact van grootschalige rouw, de economische rampen? Het blijft akelig stil. Menselijke terroristen worden ten onrechte als belangrijker beschouwd.

      /   Beantwoorden  / 
  3. tan06tan06

    Mijn grote wens zou zijn, dat eenieder tijdig geïnformeerd zou zijn over de mogelijke gevolgen van een pandemie, en dat er door de overheid concrete aanbevelingen worden gedaan, specifiek om mensen zich te laten voorbereiden op een mogelijke pandemie. Dat is dan wel wat anders dan enkele blikjes en sapjes in huis halen voor een week, zoals het pakket dat minister Remkes laatst promootte.
    Als iedereen daar de tijd voor wordt gegund, dan blijft de wanorde in winkels tot een minimum beperkt en kan iedereen voldoende inslaan voor een periode van 3 à 4 maanden.
    Komt dan ‘de’ pandemie, dan is slechts één seintje nodig om mensen zoveel mogelijk acuut in hun huizen te houden. En dat is m.i. de enig mogelijke manier om de eerste verspreiding van het virus in te dammen.
    Ik geloof niet zo in een Tamiflu-deken die men nu over een uitbraakgebied wil gooien.
    Dat is dan waarschijnlijk toch te laat, en na het slikken is het virus moeilijk nog in het lichaam terug te vinden. Wat tot ‘false-negative’ diagnoses leidt, en veel meer besmetting dan nodig is, o.a. in ziekenhuizen. Èn supermarkten, zoals het er nu voorstaat. Want gehamsterd zal er worden, en er zal zeker niet genoeg zijn voor iedereen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.