Ophokplicht maandag opgeheven

Kippen mogen vanaf maandag 19 februari weer naar buiten. De demissionaire minister van Landbouw Cees Veerman heeft dit besloten omdat het volgens hem zeker lijkt dat de uitbraak van vogelgriep in Engeland is ontstaan door contact met besmette bedrijven in Hongarije en niet door besmette wilde vogels.

 

De ophokplicht wordt weer van kracht aan het begin van de vogeltrek, waarschijnlijk begin maart. Dit betreft alleen commercieel gehouden pluimvee. De ophokplicht voor hobbydieren wordt alleen weer ingesteld als er risicovolle vogelgriepuitbraken in Europa zijn dan wel besmette vogels worden gevonden langs de trekroutes over en naar Nederland.

De situatie in Engeland lijkt momenteel stabiel. Er zijn geen nieuwe besmettingen of verdenkingen van vogelgriep en geen besmette wilde vogels gevonden.

Eerder hadden zowel Dierenbescherming als hobbykippenhouders geprotesteerd tegen de ophokplicht omdat de uitbraak in Engeland volgens hen veroorzaakt was door contacten met Hongarije, waar eerder H5N1 werd aangetroffen.

 

Lees ook:Vogelgriepvirus Engeland en Hongarije vrijwel identiek
Lees ook:Dierenbescherming wil opheffing ophokplicht
Lees ook:Al maanden geen wilde vogels met vogelgriep gevonden
Lees ook:Uitbraken vogelgriep vooral veroorzaakt door handel
Lees ook:Pluimvee moet opnieuw afgeschermd of hok in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.