Virologen vrezen tekort griepprik

De productie van de jaarlijkse griepprik voor de wintermaanden dreigt in gevaar te komen als binnen enkele weken een wereldwijde epidemie van Mexicaanse influenza uitbreekt.

Die vrees delen steeds meer virologen en farmaceutische deskundigen, nu het ontstaan van zo’n ‘pandemie’ volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot de reële mogelijkheden behoort. De WHO zei gisteren dat de wereld zich “op het ergste moet voorbereiden, aldus haar plaatsvervangend directeur-generaal Fukuda. “Vaccinproducenten zullen dan hun handen vol hebben aan het vervaardigen van een pandemisch vaccin, zegt de Rotterdamse viroloog prof. dr. Osterhaus. “Hier ligt een duidelijk capaciteitsprobleem, stelt hij. “Op zeer korte termijn zullen er dan ook besluiten nodig zijn hoe te handelen in dit dilemma.

De Nederlandse regering moet dan ook nu al vaccins bestellen tegen een eventueel uitbrekende Mexicaanse griep, stelt Osterhaus. Volgens hem is er thans genoeg kennis over deze nieuw ontstane griepvariant om er een passend vaccin tegen te maken. De productie duurt volgens hem vier tot zes maanden, inclusief de testfase. “Waarom zouden we wachten?

‘Zijn’ afdeling virologie van het Erasmus MC heeft tot nu toe zes monsters onderzocht, allemaal negatief. Duitsland onderzoekt drie mogelijke gevallen. Nieuw-Zeeland vreest tien besmette patiënten. Ze herstellen thuis met antivirusmedicijn Tamiflu.

Bron: door René Steenhorst, De Telegraaf

Lees ook:Varkensgriep rukt verder op
Lees ook:Farmaceutisch bedrijf in startblokken voor vaccin
Lees ook:Proef met griepprik: wie durft?
Lees ook:Vaccin tegen Mexicaanse griep ernstig vertraagd
Lees ook:Ab Osterhaus: kinderen inenten tegen Mexicaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.