Kwart verpleegkundigen weigert vaccinatie

Een kwart van de verpleegkundigen wil niet gevaccineerd worden tegen de Mexicaanse griep. Dit blijkt uit een onderzoek dat Nursing onlangs op haar website hield. De vraag luidde: Wil jij gevaccineerd worden tegen de Mexicaanse griep/ Nieuwe Influenza A (H1N1)?

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten voor september plannen klaar hebben waarin moet staan hoe instellingen hun personeel beschermen tegen het virus en hoe overbelasting van gezond personeel wordt voorkomen.

De minister verwacht dat in de gezondheidszorg meer personeel de Mexicaanse griep zal krijgen dan gemiddeld omdat zorgverleners meer blootgesteld worden aan het virus. De verwachting is dan ook dat verpleegkundigen wellicht voorrang krijgen voor het vaccin.

Om de zorgsector goed te laten functioneren is het van belang dat er voorbereidingen worden getroffen en plannen gemaakt worden.

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten deze voor september klaar hebben. Daarin moet onder andere komen te staan hoe instellingen hun personeel beschermen tegen het virus en hoe overbelasting van gezond personeel wordt voorkomen. Als klopt dat een kwart van de verpleegkundigen vaccinatie zullen weigeren, dan lijkt de zorg te maken te krijgen met een forse tegenslag. In totaal stemden 598 personen. Het is onbekend of vaccinatie verplicht wordt door werkgevers.

Lees ook:Zorg moet doorgaan bij griepgolf
Lees ook:Tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep
Lees ook:Helft verpleegkundigen neemt griepprik
Lees ook:Onnodig veel doden door weigering griepprik
Lees ook:Zorginstellingen voorbereid op grieppandemie

Eén reactie op “Kwart verpleegkundigen weigert vaccinatie

  1. Ron

    Bron: Trouw

    De ene prik is de andere niet’
    De ambtenaren van het ministerie van volksgezondheid zijn gezwicht voor de lobby van de farmaceutische industrie

    Volgende week beginnen in Duitsland de inentingen tegen de Mexicaanse griep. Er zijn twee vaccins: een voor de regering en een voor het volk. De verontwaardiging is groot.

    De Duitsers zijn een hypochondrisch volkje. Hun angst voor ziekte overtreft alle andere angsten. Van het minste of geringste virusje raakt het land al uit zijn doen. Toen dit voorjaar in Amerika de Mexicaanse griep opdook, brak er een nationale paniek uit. Nu de griepgolf eraan komt, maakt zich een dramatische ondergangsstemming van het land meester.

    De regering heeft de Mexicaanse griep, die in Duitsland heel ongezellig de ‘varkensgriep’ heet, de oorlog verklaard. Ze heeft vijftig miljoen doses van een vaccin ingekocht dat het H1N1-virus moet uitschakelen. Ze deed haar bestelling bij twee fabrikanten. Die leverden twee soorten vaccin. Het ene bevat stoffen die de werking versterken, het andere niet.

    Die versterkende stoffen hebben echter deels bekende, deels onbekende bijwerkingen. Gezonde mensen moeten vrezen voor hoofdpijn en allergische reacties, zo meldden enkele deskundigen. Mensen met hartklachten staan hartinfarcten te wachten. Wat het effect op zwangere vrouwen en zwakke kinderen is, hebben de producenten nog niet getest.

    En alsof dat allemaal nog niet verontrustend genoeg is, werd afgelopen weekend bekend dat het vaccin zónder versterkende stoffen is gereserveerd voor de regering, de hogere ambtenarij en het leger. Het vaccin mét versterkende stoffen is voor het gewone volk bestemd. Daar had de regering plotseling iets uit te leggen.

    Woordvoerders wrongen zich in allerlei bochten om het volk ervan te overtuigen dat het ene vaccin niet slechter of beter was dan het andere. Het zuivere vaccin was al eerder besteld. Het vaccin met toevoegingen was sneller in grote hoeveelheden te maken. Bovendien bevatten de gangbare griepvaccins dezelfde versterkende stoffen, en daar is nog niemand aan gestorven.

    De ultieme geruststelling probeerde bondskanselier Merkel te bieden. Zij liet bekendmaken dat ze haar prik gewoon bij haar huisarts ging halen en niet bij de regeringsarts. Maar het volk is daar niet van onder de indruk. Inmiddels geeft een meerderheid van de Duitsers te kennen dat ze van een inenting zullen afzien.

    Ze worden gesteund door Wolf-Dieter Ludwig, voorzitter van de medicamentencommissie van de artsenbond. Die betwijfelt het nut van de hele inentingscampagne. “De ambtenaren van het ministerie van volksgezondheid zijn gezwicht voor de lobby van de farmaceutische industrie, die aan de dreiging van de varkensgriep gewoon veel geld wil verdienen.”

    Ondertussen zitten de Duitsers thuis te klapwieken van de zenuwen. Ze zien zich voor de fatale keuze geplaatst of ze ziek willen worden van het H1N1-virus of van het vaccin ertegen. Gelukkig hebben de meeste Duitsers een psychotherapeut die hen bij lastige dilemma’s bijstaat. Wordt er toch nog iemand beter van

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.