Gevaarlijke variant vogelgriep rukt op

Een nieuwe, gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus H5N1 verspreidt zich razendsnel vanuit China over Azië. De variant ‘overwoekert’ in de pluimveestapel andere, minder ziekmakende griepvirusstammen. In China bieden bestaande pluimveevaccins geen bescherming tegen deze nieuwe H5N1-stam.

Dat stellen Chinese en Amerikaanse onderzoekers in een artikel dat dinsdag op de website verschijnt van het Amerikaanse wetenschapstijdschrift PNAS.

De onderzoekers van de universiteit van Hongkong en van het St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis (VS )verzamelden een jaar lang meer dan vijftigduizend pluimveemonsters op verschillende markten in het zuiden van China.

In meer dan 2 procent van de monsters werd het H5N1-vogelgriepvirus aangetroffen, vooral bij ganzen en eenden. Het jaar daarvoor was 0,9 procent van het pluimvee besmet.

Gevaarlijke Fujian–stam

Eén type virusstam bleek het vaakst (in meer dan tweederde van de gevallen) voor te komen. Deze Fujian-stam beconcurreert sinds oktober vorig jaar met succes andere, onschuldigere stammen. Dat gebeurt niet alleen in het zuiden van China, maar inmiddels ook in andere Aziatische landen, zoals Laos, Maleisië en Thailand, waarschuwen de onderzoekers.

De dominante Fujian-stam is virulent: de stam verspreidt zich snel door de pluimveestapel en dieren overlijden vaak al binnen een dag na besmetting. Bovendien hebben bestaande dierenvaccins er geen vat op.

De virusdeeltjes hechten weliswaar moeilijk aan menselijke cellen, maar in het zuiden van China zijn toch al 22 mensen met de bewuste stam besmet geraakt. Er is volgens de onderzoekers gerede kans dat de Fujian-variant verder evolueert tot een pandemische virusstam waar wereldwijd veel mensen aan zullen overlijden.

60% sterft

Volgens een van de Amerikaanse onderzoekers, viroloog Robert Webster, lopen door het intensieve contact tussen mens en besmet pluimvee, met name in Zuidoost-Azië, ook mensen een steeds grotere kans dodelijk besmet te raken. Uit recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat niet alleen het aantal besmette mensen toeneemt, maar ook dat er ook steeds meer mensen (ongeveer 60 procent) overlijden aan een besmetting met een H5N1-virusstam.

De afgelopen tien maanden al bijna twee maal zoveel (totaal 73 doden) als in heel 2005. Bijna 60 procent daarvan in Indonesië waar het aantal besmettingen het afgelopen jaar explosief is gestegen.

Bron: de Volkskrant (door Broer Scholtens)

Zie ook:

H5N1 dodental

55ste vogelgriepdode in Indonesië

Lees ook:Mexicaanse griep besmet vooral jongeren
Lees ook:Discussie over effect griepprik bij ouderen
Lees ook:China niet de bron van H5N1
Lees ook:Monoklonale antigrieplichamen. Eén shot tegen alle soorten influenza?
Lees ook:Vogelgriep laait weer op in Azië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.