Nederland griept een beetje

Uit de Grote Griepmeting blijkt dat het aantal grieperige Nederlanders de afgelopen weken is gestegen. Ook het NIVEL geeft aan dat ongeveer 40 op de 100.000 mensen zich grieperig voelen. Misschien is er een wintergriepepidemie op komst?

 

Nederland griept een beetje. Op de website van de Grote Griepmeting is te zien dat het percentage griepachtige ziekteverschijnselen vooral de afgelopen week is gestegen. Ook het aantal nieuwe gevallen op een dag vertoont een toename.

Dit kan een voorbode zijn voor een epidemie van wintergriep.Van de omringende landen rapporteren Ierland, België, Zwitserland, Spanje, Griekenland, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Portugal en Roemenië een toename in het aantal griepgevallen. In Luxemburg en Schotland lijkt de griep weer wat op zijn retour.

 

Het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) meldde in week 3 dat 41 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden werden gerapporteerd door peilstations van huisartsen. In week 4 bleef dit min of meer gelijk op 40 op de 100.000 inwoners. Het aantal influenza-achtige ziektebeelden is iets boven normaal in heel Nederland. Van een epidemie is pas sprake als het aantal gevallen stijgt boven 60 op de 100.000 inwoners.Op dit moment is de jongste leeftijdsgroep van 0 – 4 jaar het meest getroffen. Het influenza-achtig ziektebeeld werd afgelopen weken ook relatief vaak gezien in de oudste leeftijdsgroep.

Aan de Grote Griepmeting doen ruim 27.000 vrijwilligers mee in Nederland, Vlaanderen en Portugal. De website verschaft informatie over griep en verkoudheid en brengt ook de verspreiding van het influenza-achtig ziektebeeld in kaart.

Bron: Kennislink.nl

Lees ook:Griep zet door
Lees ook:Griep blijft nog uit
Lees ook:Nederland verlost van griepgolf
Lees ook:Milde griepepidemie in Nederland
Lees ook:Griep bijna epidemisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.