Griep bijna epidemisch

Het lijkt een kwestie van dagen voordat er in Nederland officieel sprake is van een griepepidemie. Uit metingen van het instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel bleek gisteren dat landelijk 51 op de 100.000 mensen zich deze week met influenza-achtige ziektebeelden bij de huisarts hebben gemeld.

Zodra dat aantal gestegen is naar zestig of meer spreekt het Nivel officieel van een epidemie. Vorige week vrijdag lag het aantal griepgevallen nog op 41 mensen op de 100.000. Overigens is er officieus waarschijnlijk al dagenlang sprake van een epidemie omdat veel mensen hun huisarts niet met griepverschijnselen lastig vallen.

Het westen van het land wordt relatief het zwaarst door de griep getroffen. De meeste zieken bevinden zich in de jongste leeftijdsgroep (0 tot 4 jaar).

Het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam onderzoekt hoe gevaarlijk het heersende griepvirus is. Viroloog Ab Osterhaus onderscheidt daarbij twee zogenoemde A-stammen en een B-stam. ''Tot nog toe zien we vooral veel A-stam virussen, in het bijzonder H3N1. Die variant lijkt goed aan te sluiten bij het vaccin dat we voor dit seizoen hebben samengesteld.''

Osterhaus doet de volkswijsheid als zou er een verband zijn tussen carnaval en een stijgend aantal griepgevallen, af als 'een cowboyverhaal'. ''Wetenschappelijk is daar geen bewijs voor. Een griepepidemie steekt vooral 's winters de kop op omdat mensen dan meer binnen bij elkaar kruipen en elkaar makkelijker aansteken. Met verkoudheid of vergeten een jas aan te trekken heeft influenza niets te maken.''

Medicijnfabrikant Roche trok deze week aan de bel over onze slechte kennis over griep. Uit een onderzoek van Roche onder 1200 mensen blijkt dat de ziekte vaak wordt verward met een onschuldige verkoudheid. Ook worden de gevolgen van griep onderschat. Bijna driekwart van de bevolking denkt dat in Nederland jaarlijks minder dan vijfhonderd mensen sterven aan de gevolgen van griep. In werkelijkheid overlijden er elk jaar duizend tot tweeduizend aan de ziekte.

Bron: Het Parool

 

Lees ook:Griep zet door
Lees ook:Griepepidemie houdt aan
Lees ook:Griep nu een epidemie
Lees ook:Gevaar van griep onderschat
Lees ook:Is er nu een griepepidemie of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.