Spaanse griep was ook een vogelgriep

Oktober 2005 was een belangrijke maand voor de virologie, want toen verscheen in het toonaangevende natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature een zeer belangrijk artikel over de Spaanse griep. Het was geschreven door Jeffery Taubenberger, moleculair-patholoog van het Armed Forces Institute of Pathology in Washington. En zijn conclusie over deze griep waren schokkend.

Na lang speuren was Taubenberger er met zijn team in geslaagd de structuur van alle acht genen van het Spaanse griepvirus te bepalen. Daarna hadden de teamleden deze genen vergeleken met die van de virussen van 1957 en 1968 die ook pandemieën hebben veroorzaakt, hoewel veel minder ernstig dan de griep van 1918. En daaruit bleek dat het virus van 1918 een vogelgriepvirus was, dat rechtstreeks uit vogels op de mens is overgegaan. In tegenstelling tot de andere twee vogelgriepvirussen, die via varkens bij de mens zijn gekomen.

Het vogelgriepvirus had zich indertijd zo aangepast dat het overdraagbaar werd van mens op mens. Taubenberger schat dat hiervoor slechts 25 mutaties nodig waren.

Dat het Spaanse griepvirus een vogelgriepvirus is, versterkt de vrees dat het H5N1-virus opnieuw een dodelijke grieppandemie kan veroorzaken. Des te meer omdat Taubenberger en zijn team enkele kleine veranderingen in het uiterst dodelijke HA-gen van het Spaanse griepvirus hebben opgemerkt. Deze zijn hoogstwaarschijnlijk van cruciaal belang geweest in het aanpassingsproces van het vogelgriepvirus aan het menselijk lichaam waardoor de pandemie kon ontstaan.

Echt eng wordt het pas als hij zegt dat hij ook een paar soortgelijke veranderingen heeft aangetroffen in het HA-gen van het H5N1-virus. Dat H5N1 dus zo muteert dat het zich steeds beter aanpast aan mensen, met als gevolg…

Bron: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Lees ook:Gereconstrueerde Spaanse griepvirus doodt apen en lijkt op H5N1
Lees ook:Nieuwe varkensziekte ontdekt met genen van vogelgriep
Lees ook:Nieuw vaccin voor muterend virus
Lees ook:Hoge sterfte door Spaanse griep achterhaald
Lees ook:Veranderd vogelgriepvirus gevaarlijker voor mens

2 reacties op “Spaanse griep was ook een vogelgriep

  1. trijnie

    Dirk, als je het verhaal leest over de vergelijking van de spaanse griep met deze vogelgriep dan zie je wel wat anders.
    Hoe weet je dat osterhaus er ook niet meer in gelooft?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jos

    “Slechts” 25 mutaties… En dan moeten ze ook nog in de juiste volgorde plaatsvinden, maar dat zetten we er dan maar niet bij. Onze enige bron is immers het internet, want wetenschappelijke publicaties lezen kunnen we niet (ik ook niet, maar ik pretendeer het ook niet).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.