Onderzoek griep AMC krijgt EU-subsidie

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ontvangt 1,8 miljoen euro van de Europese Unie voor onderzoek naar griep en andere luchtweginfecties bij ouderen. Belangrijk bij het onderzoek zijn nieuwe virussen zoals het in 2004 ontdekte coronavirus NL63.

 

Griepvaccins beschermen ouderen minder dan jongeren, omdat de afweer met de leeftijd afneemt. De oorzaak daarvan is niet bekend.

Jaarlijks sterven in Europa vier miljoen mensen door griep en andere luchtweginfecties. Ouderen worden vaker getroffen door luchtweginfecties.

Immuunsysteem

Onderzoekers vermoeden dat er een verband is met de afnemende kwaliteit van de antistoffen die het immuunsysteem aanmaakt tegen de ziekteverwekkers.

Om dit nader te kunnen onderzoeken verzamelden wetenschappers van de Universiteit van Bonn de afgelopen jaren ongeveer 40.000 bloedmonsters van patiënten van uiteenlopende leeftijden die met diverse aandoeningen in het ziekenhuis werden opgenomen.

Speciale aandacht gaat uit naar relatief nieuwe, vaak SARS-achtige virussen. Namens het AMC doet het laboratorium voor experimentele virologie van het AMC mee aan het onderzoek, dat drie jaar gaat duren.

 

 

Lees ook:Griep treft vooral mensen tussen 20 en 50 jaar
Lees ook:Hoge sterfte door Spaanse griep achterhaald
Lees ook:Griepprik werkt niet bij ouderen: nut nauwelijks aangetoond
Lees ook:Genetische code Mexicaanse griep bekend
Lees ook:Campagne griepprik succesvol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.