Osterhaus: vogelgriepvaccin direct bruikbaar

Het Britse bedrijf GSK ontwikkelde een zogenoemd 'pandemisch' vaccin tegen verschillende voor mensen gevaarlijke varianten van vogelgriep. Normaal gesproken kan zo'n vaccin pas worden gemaakt nadat een ziekte uitgroeit tot pandemie, een grote uitbraak.

Dat zou in het geval van vogelgriep volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties zorgen voor vele miljoenen slachtoffers wereldwijd. Volgens Osterhaus kan zo'n uitbraak nu in de kiem worden gesmoord. "Die slachtoffers kunnen nu worden voorkomen."

Het vogelgriepvaccin is direct bruikbaar wanneer een pandemie uitbreekt. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum, dat betrokken was bij de ontwikkeling van het vaccin. "Het vaccin hoeft alleen nog geproduceerd te worden."

Het bedrijfje Viroclinics van het Erasmus MC in Rotterdam testte het vaccin op fretten. De marterachtigen hebben luchtwegen vergelijkbaar met die van mensen, waardoor de uitkomsten van het onderzoek hoop geven voor de werking bij mensen. De ingeënte dieren overleefden niet alleen een besmetting met het virus, maar ze waren zelf ook minder besmettelijk, blijkt uit het onderzoek.

De ziekte heeft de afgelopen jaren het leven gekost aan miljoenen stuks pluimvee. Aan de variant H5N1 zijn tweehonderd mensen overleden, van wie de meesten in Azië.

Bron: Trouw

Lees ook:Ab Osterhaus: kinderen inenten tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Osterhaus: Nederland niet klaar voor pandemie
Lees ook:Onderzoek vogelgriep krijgt miljoenensubsidie
Lees ook:Viroloog Ab Osterhaus houdt aandelen in griepvaccinproducent
Lees ook:Veerman: vogelgriep van hetzelfde type als Spaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.