Resistent griepvirus in omloop, maar nauwelijks in Nederland

Tot schrik van de experts blijkt een variant van het griepvirus H1N1, dat momenteel zijn opwachting maakt in Europa, resistent tegen het antivirale middel Tamiflu. Dat meldde gisteren het ECDC, het Europese centrum voor controle op en preventie van ziekten.

Van 148 virusmonsters die de afgelopen maanden in tien Europese landen werden verzameld, bleken er negentien resistent voor Tamiflu. De meeste monsters kwamen uit Noorwegen, maar ook in andere Europese landen dook het gemuteerde virus op.Viroloog Ab Osterhaus onderzoekt met het RIVM of de resistente stam ook in Nederland rondwaart. Osterhaus maakt zich zorgen. ,,Vooral voor ouderen en zieken, bij wie vaccinatie tegen de griep soms onvoldoende werkt en bij wie griep ernstige gevolgen kan hebben, is het nodig om virusremmers bij te geven.

Als Tamiflu niet meer goed werkt, is er nog maar één middel over, en dat is Relenza. Het is erg vervelend als we zo snel door onze werkzame middelen heen raken.’’

Maar de griepvariant die in Noorwegen is opgedoken en resistent is voor het gangbare medicijn Tamiflu komt nauwelijks in Nederland voor. Dat zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Volgens Coutinho hoeven mensen in Nederland zich geen zorgen te maken. Dat komt niet alleen doordat de variant hier bijna niet is gevonden, maar ook omdat de risicogroep grotendeels is gevaccineerd. De griepprik, die niets te maken heeft met het medicijn Tamiflu, werkt naar alle waarschijnlijkheid net zo goed tegen de 'Noorse variant' als tegen griepsoorten die in Nederland rondwaren. Reizigers die van plan zijn naar Noorwegen te gaan hoeven geen voorzorgmaatregelen te treffen, zegt Coutinho.

Bron: AD en De Pers

Lees ook:Twee Nederlandse jongeren overleden aan griep
Lees ook:Virusremmer Tamiflu verliest grip op griep
Lees ook:Eerste resistente Mexicaanse griepvirus in Nederland
Lees ook:Eerste Nederlander gedood door gemuteerd Mexicaans griepvirus
Lees ook:Meer dan 2000 Mexicaanse grieppatiënten in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.