Griep te lijf met Twentse scanner

Eerste prototype van UT-vinding klaar, eind 2010 productierijp.

Wetenschapper Aurel Ymeti en zijn team onderzoekers van Ostendum presenteren deze week het eerste prototype van hun virusscanner. Het draagbare apparaat is de eerste in zijn soort dat binnen een paar minuten gevaarlijke virussen zoals Sars, Ebola, H5N1 en HIV kan detecteren, maar ook tal van bacteriën, eiwitten en DNA-moleculen.

Ostendum is een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente dat enkele jaren onderzoek heeft gedaan om speeksel of bloed aan de hand van lichteigenschappen te onderzoeken. “Als van een bepaald virus eenmaal het juiste antilichaam beschikbaar is, kunnen we het detecteren.

Zodra dat bij de Mexicaanse Griep het geval is, kunnen we ook die opsporen”, zegt Ymeti, directeur van het Enschedese bedrijf Ostendum. Ymeti streeft ernaar eind volgend klaar te zijn voor productie: “Als het kan, doen we dat graag in Twente.”


Twee jaar geleden lagen bedreigingen als H5N1 (vogelgriep) en Sars nog vers in het geheugen, toen de virusscanner van Aurel Ymeti als veelbelovende uitvinding de internationale pers haalde. Nu is het eerste prototype klaar en zoeken wetenschappers wereldwijd naarstig naar wapenen tegen ziekten als de Mexicaanse Griep die razendsnel om zich heen grijpen. “Ja, er ligt best een druk op ons om de virusscanner zo snel mogelijk in productie te brengen, maar we willen wel zorgvuldig alles testen en verbeteringen aanbrengen”, zegt Ymeti.

Om die test- en verbeteringsfase zo goed en snel mogelijk te laten verlopen, legt Ostendum momenteel de laatste hand aan twee extra exemplaren van het prototype. Die zullen in de praktijk worden getest door het Laboratorium Microbiologie Twente Achterhoek en de Zwanenberg Food Group. De scanner is nu nog een vrij zwaar en lomp ogend apparaat van ongeveer 50 bij 30 bij 25 centimeter. “De echte scanner wordt straks kleiner en lichter. Ik denk dat de eerste lichting ongeveer 100.000 euro per stuk gaat kosten, daarna zal de prijs kunnen dalen”, denkt Ymeti.

De ontwikkeling van de scanner is mede mogelijk gemaakt door de UT International Ventures, dat bedrijven helpt bij het op de markt brengen van veelbelovende uitvindingen van de universiteit. Ook was de Biophysical Engineering Group (Mesa+/Mira) van professor Vinod Subramaniam nauw bij de ontwikkeling betrokken. Ostendum is van plan de scanner eerst zelf te maken, daarna zal het elders in productie moeten worden genomen. “Ik hoop dat we die techniek en werkgelegenheid voor Twente kunnen behouden”, zegt Ymeti.

De grote kracht van de Ostendum-scanner (die voorlopig nog geen andere naam heeft) zit hem in de combinatie van snelheid en accuratesse. De scanner is even nauwkeurig als een oog dat op een kilometers lang fietspad een tennisbal ontdekt. “Bij mijn weten duren alle andere tests nog enkele uren tot zelfs dagen. Met deze scanner heb je binnen vijf minuten uitslag. Er zijn zelfs virussen die we binnen een minuut kunnen vinden”, zegt Ymeti.

Bron:Twentsche Courant Tubantia

Lees ook:Chip herkent virussen in enkele minuten i.p.v. 24 uur
Lees ook:Onderzoek vogelgriep krijgt miljoenensubsidie
Lees ook:Arts moet meer weten van vogelgriep
Lees ook:Tamiflu
Lees ook:Viroloog Ab Osterhaus houdt aandelen in griepvaccinproducent

3 reacties op “Griep te lijf met Twentse scanner

  1. RichardOn

    Interesting site, but much advertisments on him. Shall read as subscription, rss.

      /   Beantwoorden  / 
  2. RedMoul

    I so understand, in last paragraph just whole salt and is stated

      /   Beantwoorden  / 
  3. FredJoul

    Has Read several times, but don’t care nothing have not understood.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.