Arts moet meer weten van vogelgriep

Als er vogelgriep uitbreekt, ligt er een uitgebreid draaiboek klaar in Twente waarin elk horrorscenario staat opgetekend. De KNMG Twente, waarbij 900 artsen uit de regio zijn aangesloten, vreest echter te weinig kennis bij de achterban. Wat als een kwart van de tukkers ziek wordt?

Wat als scholen gesloten worden, mensen gaan hamsteren, zich opsluiten in huis om te voorkomen dat ze besmet raken. Beroepen en bedrijven onderbezet raken? Er te weinig ziekenhuisbedden zijn, te weinig medicatie?

Het regionale draaiboek ‘Influenzapandemie’ moet helpen de chaos te beperken als Twente getroffen wordt door vogelgriep en brengt alle mogelijke situaties en dilemma’s in kaart.

Rampenplan

Maar waar het Twentse district van de KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunst) voor vreest is dat het rampenplan slechts een stuk papier is waar de artsen nauwelijks in kijken. ‘We merken in het bestuur van de KNMG, dat bestaat uit allerlei artsen, dat er bij collega’s weinig bekend is over het draaiboek.

Voor iedereen is een taak weggelegd, maar kennen de artsen in kwestie hun taak ook?’, vraagt Miel Ausems, bestuurslid van de KNMG Twente zich af. ‘Rampen komen altijd onverwacht en een influenzavirus kan razendsnel om zich heen grijpen.’

Rampbestrijding

Om nut en noodzaak van een rampenplan te onderstrepen worden artsen vanavond bijgepraat op de Vliegbasis Twenthe in Enschede. Want Twente valt, als het om vogelgriep gaat, onder een risicogebied. ‘We zitten in een gebied waar veel kippenhouderijen zitten’, schetst Ron Poot, projectleider van de Hulpverleningsdienst Regio Twente. ‘We zijn blij dat de KNMG Twente een avond als deze in het leven roept.

Je merkt dat mensen die wat dichterbij de rampbestrijding staan betrokken zijn. Of de landbouwsector, die houdt de actualiteit natuurlijk goed in de gaten. Maar grotere betrokkenheid is er pas als iets dichterbij komt. Vorig jaar merkte je dat heel sterk’, zegt Poot. ‘Toen de ophokplicht van kracht werd en de vogelgriep in Duitsland de kop op stak vroegen ze zich in Twente af: hoe doen we dat eigenlijk als het hier uitbreekt?’

Worst case scenario

Als er sprake is van een pandemie moet het griepvirus landelijk om zich heen hebben gegrepen. In Twente zal dan een noodziekenhuis opgericht worden op de Vliegbasis Twenthe. ‘Het is voor hulpverleners goed om er bij stil te staan dat – worst case scenario – een kwart van bevolking ziek wordt. Dat er niet alleen veel patiënten zijn, maar dat ook artsen en verpleegkundigen uitvallen door ziekte. Het komt dus dubbel op het bordje van de gezondheidszorg.’

Draaiboek

In het draaiboek wordt uitgegaan van drie verschillende scenario’s, waarbij ook met de meest ernstige – de pandemie – rekening is gehouden. In dat geval zouden ook andere zorginstellingen als verpleeghuizen en psychiatrische instellingen ruimte moeten maken om ziekenhuisbedden op te stellen. ‘Maar dan heb je het echt over een situatie zoals die zich in Hongkong heeft voorgedaan, waarbij een menselijke variant voorkwam.

Maar die dreiging zit niet zozeer in Twente, maar in het buitenland.’ Hoewel er op dit moment geen verhoogde alarmfase is en de storm wat geluwd lijkt, wijst Poot erop dat alertheid altijd gewenst is. ‘Het griepseizoen komt er weer aan en de vogeltrek begint. Het kan dus weer sneller de kop opsteken dan je denkt.’

Bron: TC Tubantia


Zie ook:


-Miljoenen doden mogelijk


-Tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep

Lees ook:Driekwart artsen neemt prik tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Belgen weten te weinig over griep
Lees ook:Tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep
Lees ook:Arts durft niet te kiezen bij pandemie
Lees ook:Twente, vooral Almelo, vreest uitbraak Mexicaanse griep

Eén reactie op “Arts moet meer weten van vogelgriep

  1. Eric

    Een zeer goed initiatief van de KNMG om het bewustzijn bij collega-artsen over de dreigende vogelgriep en de te nemen maatregelen aan te scherpen. Vooral ook omdat Twente extra risico loopt i.v.m. de vele aanwezige kippenbedrijven.

    In het draaiboek wordt blijkbaar gesproken over een worst case scenario waarin een kwart van de bevolking ziek wordt. Hoewel ik het draaiboek niet ken, stel ik me bij het slechtste scenario het drama van 1918 voor toen de Spaanse griep wereldwijd circa 50 miljoen slachtoffers eiste.

    In Nederland stierven er toen tienduizenden aan de Spaanse griep. Twente speelde hierin een belangrijke rol. Ten eerste omdat daar in oktober de uiterst dodelijke variant van het Spaanse griepvirus opdook en Twente in oktober 1918 het ergst werd getroffen van heel Nederland. Daarbij zagen de tukkers “alle dagen lijkstatie na lijkstatie door de straten trekken.”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.