Griepprik zinvol voor ouderen

Het heeft wel degelijk zin om de griepprik voor ouderen te handhaven en zelfs uit te breiden. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een brief aan minister Klink van Volksgezondheid.

In een recent wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases werd het nut van griepvaccinaties voor ouderen in twijfel getrokken. Eerder dit jaar adviseerde de Gezondheidsraad om de griepvaccinatie van ouderen te handhaven, en zelfs uit te breiden tot mensen van 60 jaar en ouder.

 

Volgens de Gezondheidsraad, een adviesorgaan voor de overheid, blijkt uit een vergelijking van verschillende onderzoeken dat er geen reden is om te twijfelen over het nut van vaccinatie van ouderen. De Gezondheidsraad erkent dat het vaccin niet altijd griep kan voorkomen, omdat het virus snel verandert.

Toch leidt vaccinatie bij ouderen tot halvering van ziekte door griep en ziekenhuisopnames als gevolg daarvan. Ook de vermindering van sterfte is in die groep aanzienlijk, schrijft de Gezondheidsraad.

Deze week is de nationale griepcampagne weer begonnen. In oktober en november krijgen jaarlijks bijna 3 miljoen mensen de griepprik. Het gaat daarbij om mensen van 65 jaar en ouder en personen met een verhoogd risico voor griep, zoals hart- en longpatiënten en mensen met diabetes. Zij krijgen van hun huisarts de uitnodiging om een gratis griepprik te halen.

Bron: Gezondheidsraad, ANP

 

 

 

Lees ook:Discussie over effect griepprik bij ouderen
Lees ook:Met griepprik minder sterfte
Lees ook:Advies: griepprik ook voor mensen boven de 60
Lees ook:Minder kans op hartinfarct na griepprik
Lees ook:Uitstel nationale griepcampagne opgeheven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.