Weerstand tegen vaccin Mexicaanse griep groeit

Een meerderheid van de 400.000 verpleegkundigen in Nederland piekert er niet over zich te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep.

Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS in samenwerking met brancheorganisaties KNMG van artsen en de V&VN van verpleegkundigen.

Huiver bij medisch personeelHet is de eerste voorbode van een door experts voorspelde antibeweging nu de eerste vaccinaties tegen de griep spoedig kunnen worden gegeven. Ook in het buitenland is een groeiende schare van weigeraars.

Ruim 54% van de verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland is niet van plan zich te laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Ook een kleine 28% van de artsen is daartoe niet bereid, zo blijkt uit het onderzoek.

Wantrouwen

Op webfora voor verpleegkundigen zoals Ziekenhuisforum.nl. valt het wantrouwen af te lezen. ‘Ik ga niet voor proefkonijn spelen.’ En: ‘In mijn lijf geen Mexicaanse griepspuit.’ Veelgehoord is ook de mening: ‘Door vaccinatie word ik misschien niet ziek, maar ik kan mensen nog steeds aansteken.’

De belangrijkste redenen om zich niet te laten vaccineren, zijn het idee dat het meevalt met de Mexicaanse griep en een ‘gevoelsmatige weerstand’. Wantrouwen is er ook over het feit dat er onvoldoende tijd zou zijn genomen om het vaccin afdoende te testen.

Klink

Een deel van de verpleegkundigen is nu juist door minister Klink van Volksgezondheid geselecteerd om als een van de eerste groepen te worden gevaccineerd.

Klink stelt dat verpleegkundigen en artsen ongewild ernstig zieke patiënten kunnen besmetten en die kunnen in het ergste geval overlijden. In een reactie op de enquête zou hij hebben gesteld dat verpleegkundigen de komende maand beter moeten worden geïnformeerd over de griep.

Een woordvoerder van de V&VN-organisatie van verpleegkundigen zegt niet verrast te zijn. ‘Er waren al langere tijd dergelijke signalen. Verpleegkundigen denken, net als het grote publiek, dubbel over de noodzaak van vaccinatie.

Jammer, want onze organisatie staat achter het vaccineren en verpleegkundigen hebben een verantwoordelijkheid naar de patiënten. Er is blijkbaar nog veel communicatie nodig om de gevoelsmatige weerstand weg te nemen.’

Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten is sprake van verzet tegen de in dat land verplichte vaccinatie voor mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Voor 30 november moet een half miljoen verpleegkundigen en artsen zijn ingeënt. In New York start de grootschalige vaccinatie volgende week.

Veel verpleegkundigen in de VS twijfelen aan de betrouwbaarheid van het vaccin. Velen refereren aan het drama in 1976, toen tientallen mensen overleden nadat zij tegen de varkensgriep waren ingeënt.

Ouders

Persbureau Reuters bericht dat bijna twee derde van de ouders in de VS hun kind niet laat inenten tegen de Mexicaanse griep. Dit blijkt uit een onderzoek dat door een consumentenorganisatie in de eerste week van september is gehouden onder 1500 volwassenen.

De helft van de ouders stelt de beslissing om te vaccineren uit, vooral omdat ze betwijfelen of het vaccin wel afdoende is getest. Dezelfde zorgen worden gedeeld door 14% van de ouders die al besloten hebben om niet tot vaccinatie over te gaan.

Ongeveer een derde van de ondervraagde ouders stelt dat de beslissing om te vaccineren wel al is genomen. Van de ouders is 43% weinig bezorgd over de kans dat hun kind de griep krijgt. Een even groot percentage is wel bezorgd.

Bron: Het Financieele Dagblad

Lees ook:Deel zorgpersoneel moet wachten op griepprik
Lees ook:Driekwart artsen neemt prik tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Artsen mogen niet te veel prikken
Lees ook:Tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep
Lees ook:Kinderen kunnen ook prik halen tegen Mexicaanse griep

20 reacties op “Weerstand tegen vaccin Mexicaanse griep groeit

  1. christiaans

    hallo allemaal,

    ik heb een brief ontvangen waarin staat dat ik in aanmerking kom voor de mexicaanse griepspuit maar waar dient tie zich voor kan mij ene er uitleg op geven aub
    groetjes van mellany

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bianca

      mijn reactie krijg ik niet geplaatst??

        /   Beantwoorden  / 
  2. inge

    Hallo,
    Ik kreeg deze week ook een oproep of ik me wil latn vaccineren. Ik wet og niet of ik dit ga doen. Ik ben nu met mijn collega’s in discussie over de voor en mogelijke nadelen van het vaccineren. Voor Vrijdag moet ik een beslissing nemen. Ik weet nog niet wat ik zou doen????

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bianca

      Zie mijn algemene reactie op vorig bericht.

        /   Beantwoorden  / 
  3. chris

    weinig reacties hier, maar zet er toch maar iets neer. ook wij hebben bericht gehad dat we onze zoon van 3 in kunnen laten enten. ik zelf ben er tegen om dit te laten doen, omdat er dus (nog) geen gegevens zijn over bijwerkingen en risico’s. mijn vriendin twijfelt of we het moeten doen.

    heb ik het dus goed en is er op dit moment ook helemaal niks bekend over bijwerkingen nu en in de toekomst en de risico’s.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bianca

      zie mijn reacties, in een keer wordt het niet doorgezonden, dus zal ze een voor een plaatsen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. dijkstra

    De Poolse minister van Gezondheid, Eva Kopacz, heeft tijdens een verhit debat in het parlement gezegd dat ze -in haar hoedanigheid als huisarts met meer dan 20 jaar ervaring- weigert toestemming te geven om het vaccin tegen de Mexicaanse griep aan miljoenen Polen te verstrekken. Volgens de minister is er vrijwel niets bekend over de veiligheid en bijwerkingen van de vaccins, en is wereldwijd gebleken dat de Mexicaanse griep véél milder is dan een normale seizoensgriep.

    Minister Kopacz verklaarde tevens dat het geheime contract dat de Poolse regering had moeten sluiten met de farmaceutische bedrijven die het vaccin produceren, meer dan 20 clausules bevat die strijdig zijn met de Poolse wetgeving. Hoewel de overheden in West Europa volgens haar wél deze geheime overeenkomsten hebben ondertekend, stelde ze dat de gezondheid van de burgers van Polen voor haar belangrijker is dan de winsten van ‘Big Pharma’ (term waarmee de grootte en enorme macht van de farmaceutische industrie wordt aangeduid).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bianca

      zie mijn reacties..

        /   Beantwoorden  / 
  5. Iem

    Prima besluit van de minister van volksgezondheid Eva Kopacz.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bianca

      Zie mijn reacties.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Reggy

    Heb vandaag de prik laten zetten in België. Heel NL heeft het over 2x vaccinatie. Volgens mijn dokter blijft België voorlopig bij het éénmalig vaccineren. Er blijken voldoende antistoffen aangemaakt te worden na 1x vaccineren. Wie heeft er nu gelijk???? Waarschijnlijk zullen WIJ het nooit weten, maar over 33 jaar (2042) zullen ze zeggen, weet je nog in 2009. Net als in 1976 in de VS. Wie dan leeft??? Ons normen en waardenstelsel wordt op geen enkele wijze gerespecteerd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bianca

      Helemaal met je eens, WIJ zullen het waarschijnlijk niet of te laat weten.
      Wat ik mij afvraag is wat de reden is dat Duitsland andere vaccins besteld dan Nederland?
      Met België zal er wellicht ook verschil in zitten?

      In iedergeval heeft Duitsland vaccins zonder Thiomersal, een stof die hier bij de wet verboden is!!

        /   Beantwoorden  / 
  7. neta

    ach neem die prik als je vaak last van long dingen astma bronchitus of zuigelingen in huis hebt dan moet je hem nemen en anders is het gewoon een simpele griep,
    gebeurt niks mijn dochter heeft hem gehad en er is niks aan de hand.
    de dktp is ook gevaarlijk dus… het leven zit vol met risico’s
    ik laat ook mn trap niet verwijderen omdatik vbang ben om er af te vallen en mn nek te breken.
    denk dat die kans ook meer aanwezig is toch!

    groetjes

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anoniem

      Neta,
      Tot bepaalde hoogte ben ik het met je eens.
      Als mensen al een zwakke weerstand hebben of luchtwegaandoeningen, zou het waarschijnlijk wel beter zijn….ik weet het niet. Tis en blijft tegenstrijdig.
      Ik ben dan ook blij voor je dat er niks met je dochter aan de hand is, helaas zijn er anderzijds genoeg mensen die wel degelijk bijwerkingen hebben. Daarnaast is het niet eens duidelijk wat de gevolgen over enkele jaren zijn…ik hoop in iedergeval dat er dan nog steeds niks aan de hand is.

      En ja, het leven zit vol met risico’s maar het zou wel fijn zijn om zo min mogelijk overbodige risico’s te lopen en daar vind ik in deze vaccinatie campagne weinig in terug.
      Waar ik me dan ook het meeste over verbaas is dat er zwangeren worden ingeënt zonder dat er een afgerond onderzoek is…..hoe verantwoordelijk zijn we dan bezig?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.