Eenden verspreiden vogelpest

Migrerende eenden, ganzen en zwanen hebben de Aziatische vogelpest H5N1 verspreid van Rusland naar Roemenië, Turkije en Oekraïne. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Onder deskundigen is veel discussie of trekvogels de ziekte verspreiden of dat de handel in dieren daarvoor zorgt. De wetenschappers zeggen nu dat de trekvogels de hoofdbron vormen. "Maar dit sluit geenszins de rol van handel uit als een belangrijke, aanvullende manier van verspreiding", voegen zij daaraan toe.

De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van satellietinformatie om de migratie exact te bepalen. Deze hebben zij vergeleken met traditionele trekroutes en de uitbraken van vogelpest in de herfst van vorig jaar.

Bron: Zibb.nl

Zie ook: Vogelgriepvaccins zijn matig, waarin gesteld wordt:

"Wilde eenden zijn volgens de WHO-werkgroep de belangrijkste verspreiders van het virus, terwijl zwanen (die de afgelopen winter veel dood gevonden werden) wel snel aan de ziekte doodgaan maar weinig bijdragen aan de verspreiding. Verspreiding zou ook versneld worden door contact tussen wilde vogels en pluimvee, waarbij beide groepen elkaar besmetten."

Lees ook:Vogelgriepvaccins zijn matig
Lees ook:Britse ornitholoog: vogelpest verspreid via handelskanaal
Lees ook:Uitbraken vogelgriep vooral veroorzaakt door handel
Lees ook:Vogelpestexpert topvrouw WHO
Lees ook:H5N1 reisde langs treintraject

Eén reactie op “Eenden verspreiden vogelpest

  1. Ruud Laarman

    Niet alleen de eenden, maar ook muizen, ratten, mussen enz. spelen ook een rol bij het verspreiden van het virus. Een wetenschappelijk bewijs is hiervoor niet geleverd maar ik denk dat deze en andere diertjes een grote rol spelen. De mussen vliegen een stal met scharrelkippen in en uit en eten het voer. Dit geldt ook voor de muizen enz. De steenmarter die gevonden was op Rugen had kadavers gegeten. Dus ook op deze wijze kan het virus door gegeven worden. Is dit ook wetenschappelijk bewijs?
    Wat is er voor nodig om te beseffen dat vogels in het algemeen het virus doorgeven. Een besmet bedrijf met vogelpest waarbij
    een roofvogel met een in Rusland geringde eend in zijn bek tussen de legkippen zit?
    Het is gelet op de recente uitbraken in China, dat het besmet raken van dierbestanden tussen nu en zeg April 2007 gewoon weer gaat gebeuren en niets zal dat tegenhouden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.