Uitbraken vogelgriep vooral veroorzaakt door handel

De vogelgriep die dit jaar werd vastgesteld is vooral te wijten aan handel in vogels, niet door trekvogels. Wat wellicht voor Nigeria en Egypte geldt, maar ook voor Engeland waar H5N1 gevonden werd.

FAO-directeur Samuel Jutzi zegt in de International Herald Tribune dat veel experts de handel hebben onderschat. Volgens hem gedraagt het vogelgriepvirus zich nu anders dan vorig jaar. Wat is er verandert?

 

Vorig jaar werden in Europese landen dode zwanen en eenden gevonden. Dit jaar echter is er nog geen enkele besmette zwaan of eend gevonden. Het aantal gevallen van vogelgriep in de EU blijft beperkt tot Hongarije en Engeland, waarbij Engeland vogelgriep opliep door het vervoer van afgewerkt kippenvlees vanuit Hongarije.

Dat H5N1 zich vooral via de handel verspreid, bleek ook uit de vogelgriepbesmetting in Nigeria. Kwam het virus eerder vooral voor op grote bedrijven, nu duikt het meer op bij kleine familiebedrijfjes en in tuinen. De illegale handel in eieren en kippen zou het probleem vormen van de vogelgriep in Nigeria en Egypte.

Intussen vragen wetenschappers zich af waarom er nu zo weinig vogelgriep te wijten is aan wilde vogels. Zij denken dat door het warmere weer trekvogels uit Centraal-Azië minder ver gevlogen zijn dan andere jaren toen het veel kouder was.

Lees ook:Ophokplicht maandag opgeheven
Lees ook:Vogelgriepvirus Engeland en Hongarije vrijwel identiek
Lees ook:Egyptisch meisje overleden aan vogelgriep
Lees ook:Ab Osterhaus twijfelt over herkomst vogelgriep
Lees ook:Eenden verspreiden vogelpest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.