Antivirale middelen bij griep spaarzaam gebruiken

Behalve griepvaccins bestaan er ook antivirale geneesmiddelen tegen het griepvirus. Door het dodelijke vogelgriepvirus H5N1 en de angst voor een pandemie kwamen die laatste volop in de belangstelling. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in België onderzocht bij wie en wanneer deze middelen het best kunnen worden gebruikt.Bij seizoensgriep is algemeen gebruik niet aan te bevelen. Het mogelijke nut van deze middelen bij een pandemie is niet bekend.

De antivirale middelen tegen griep werden ongeveer tien jaar geleden ontwikkeld. Tamiflu wordt ingenomen en Relenza wordt geïnhaleerd. Ze verkorten de griepsymptomen gemiddeld met één dag indien de behandeling gestart worst binnen twee dagen na de eerste symptomen.

Een algemeen gebruik van deze geneesmiddelen wordt niet aanbevolen omdat er geen bewijzen zijn dat ernstige verwikkelingen (longontsteking) en overlijden vermeden kunnen worden. Enkel bij risicopatiënten met een verzwakte gezondheid kan de arts overwegen ze in te zetten voor behandeling. Voor preventief gebruik is eenzelfde selectief gebruik aangewezen.

Soms zorgen de middelen voor bijwerkingen, zoals misselijkheid (Tamiflu) en astma aanvallen bij astmapatiënten (Relenza). Recent nog werd in de Verenigde Staten gewaarschuwd voor gedragstoornissen die soms voorkomen na het gebruik van Tamiflu. Een ander nadeel van veelvuldig gebruik van antivirale middelen is ontwikkeling van resistentie bij het virus waardoor de werking verloren gaat.

Bron: www.gezondheid.be

 

Lees ook:Virusremmers
Lees ook:Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere vrouwen
Lees ook:Meer actie geëist na griepdoden Argentinië
Lees ook:Nieuwe richtlijn bij grieppandemie
Lees ook:Doodzieke vrouw overleeft Mexicaanse griep na infuus met het antiviraal middel Relenza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.