Veel vaker griep dan gemeld

In Nederland zijn veel meer dan de 273 bevestigde gevallen van Mexicaanse griep. ,,Er zijn er een heleboel meer dan wij zien,” zegt Jim van Steenbergen, arts bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het RIVM komt tot die conclusie door het aantal van zeven patiënten met een longontsteking. ,,Een longontsteking is het topje van de ijsberg. Statistisch gesproken gaan er achter iedere longontsteking een heleboel gevallen van griep met minder ernstige gevolgen schuil. Dat betekent dat we er een heleboel niet zien.”

Een schatting van het werkelijk aantal grieppatiënten in Nederland wil Van Steenbergen niet geven. ,,Als het grieppeilstation een melding maakt, kun je van duizenden uitgaan. Er was één melding, maar dat was een importbesmetting, dus die tellen we niet mee.”

Deze week constateerde het RIVM drie nieuwe gevallen van longontsteking. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is beland door de griep staat op drie. Het geregistreerde aantal griepgevallen steeg deze week met 76, waarvan 8 besmettingen in Nederland.

Roel Coutinho, directeur van het RIVM bevestigt dat er sprake is van ‘onderrapportage’. ,,Maar dat betekent niet dat er opeens duizenden mensen de griep hebben. En vergeet niet dat er nog steeds sprake is van een milde pandemie.”

Nederland heeft vergeleken met andere Europese landen een grote hoeveelheid vaccins gekocht. Alleen de Duitsers krijgen net als de Nederlanders een dubbele prik voor extra bescherming tegen de ziekte.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Nederland klaar voor griepgolf
Lees ook:Opnieuw twee doden Mexicaanse griep
Lees ook:Staat Nederland een grote uitbraak van de influenza A /H1N1 te wachten?
Lees ook:In totaal 28 doden Mexicaanse griep
Lees ook:Griep zet door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.