In de ban van de griep: de grieppandemieën van de 20ste eeuw

Er gaat geen dag voorbij of er staat een bericht over vogelgriep in de krant. De WHO, de Wereld Gezondheidsorganisatie, heeft gemeld dat er inmiddels meer dan 150 mensen aan vogelgriep zijn overleden. Wat gebeurt er in Nederland als er een nieuwe grieppandemie, een wereldwijde epidemie, uitbreekt?

Met de dreiging van vogelgriep een actuele vraag. De dreiging van een nieuwe pandemie wordt altijd gerelateerd aan de verwoestende Spaanse griep van 1918–1919. Toen overleefden in Nederland zo’n 40.000 mensen de griep niet. Wereldwijd lag het aantal doden op ongeveer 50 miljoen.

In Nederland maakte in de vorige eeuw nog twee pandemieën mee: de Azië-griep van 1957 en de Hong Konggriep van 1968.

Het virus was in beide gevallen minder dodelijk dan dat van 1918, maar velen moesten hun bed opzoeken en er viel wereldwijd een hoger dan gemiddeld aantal doden.

In 1976 leek de varkensgriep de kop op steken, maar deze kwam uiteindelijk niet.

Bron: Andere Tijden

Zie ook:

- De pandemieën van 1918, 1957, 1968 en… 200?

- Voer voor virologen

Lees ook:Vogelgriepvirus maakt recordaantal doden in 2006
Lees ook:Griep! De angst voor de pandemie en de feiten
Lees ook:De nieuwe griep
Lees ook:51ste vogelgriepdode in Indonesië
Lees ook:Pandemisch alarmsysteem

3 reacties op “In de ban van de griep: de grieppandemieën van de 20ste eeuw

  1. trijnie

    Waarom zal deze vogelgriep gerelateert zijn aan de spaanse griep en niet aan de andere milder verlopen pandemieen. Hoe weten ze dit? In de tijd van de spaanse griep waren de meeste mensen door de oorlog ook erg verzwakt. Zal dit ook miet bijgedragen hebben aan het hoge sterftecijver?
    Wanneer zullen ze weten hoelang het nog precies duurt voor de pndemie er echt aan komt. Ik maak mij al dik 3 jaar zorgen om en mijn man verklaart mij nu helemaal voorgek dat ik dat nog doe omdat er nog steeds “niks”is gebeurt en alles volgens hem overdreven is omdat niemand precis kan weten hoe ernstig dit dan wordt.
    Ik wordt er echt tureluurs van wat moet ik met die onzekerheid????

      /   Beantwoorden  / 
  2. tan06tan06

    H5N1 lijkt tot nu toe nog steeds veel op de H1N1 spaanse griep:
    Het virus is uit dezelfde klasse Influenza A;
    Het virus doet ongeveer hetzelfde (ontregelt de menselijke afweer waardoor die op hol slaat);
    Het virus ontwikkelt zich langs ongeveer dezelfde wegen (in vogels, dan zoogdieren, mogelijk straks eveneens van mens op mens).
    Alleen is de wereld wel veranderd; we weten wat een virus is en hoe besmetting in z’n werk kan gaan, veel meer mensen reizen veel vaker met vliegtuig en andere snelle vervoermiddelen, we halen meer goederen van de andere kant van de wereld en we leven veel dichter op elkaar. En we kappen de natuurlijke buffers weg.
    Wetenschappelijk onderzoekers gaan daar tot op moleculair niveau op in om te kijken wat precies wel waar is en wat niet. In deze ontdekkingstocht (waar Eric’s boek in december mogelijk veel over vertelt) blijken dingen soms wel, soms net niet te kloppen. Kennis wordt gepubliceerd en is dan te lezen, maar niet alles is vrij toegankelijk. En in veel werelddelen, zoals Africa weten we gewoon vaak niet wat er precies gebeurt.
    Tot nu toe lijkt H5N1 meer op H1N1 van 1918, dan op de virussen van 1957 en 1968.
    Eigenlijk zou ik hopen dat er eens wat goed nieuws gepubliceerd wordt, zoals dat er snel een vaccin te maken is en dat het goed werkt; dat zou veel angst en zorgen schelen.
    Maar voorlopig is daar nog steeds veel tijd voor nodig. Nou, die tijd hebben we blijkbaar nog steeds. Elke dag dat er geen pandemie is uitgebroken is mooi meegenomen :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. christian

    Dit jaar heeft het virus zich op alle fronten sterker gemanifesteerd, behalve geografisch. Europa is nog nagenoeg buiten schot gebleven, en men gaat over tot de orde van de dag.
    Alleen mensen die het virus nauwlettender volgen, en mensen die speciale antenne’s hebben voor naderend onheil, voelen zich niet lekker.

    De 1957 en de 1968 waren reassortanten van de 1918 H1N1, hybride nakomelingen van dit virus en menselijke griepvirussen. Deze pandemiën kunnen als ‘naschokken’ van de 1918 pandemie beschouwd worden.

    H5N1 is, net als H1N1 destijds, volkomen nieuw voor het menselijk afweersysteem, en in die zin dus de eerste echte pandemische kandidaat sinds 1918.

    Als er al een verschil is, is het dit: H5N1 is tot dusver veel dodelijker gebleken dan het 1918 virus. Vijf tot tien keer dodelijker om precies te zijn.

    Een elegant idee is dat het virus fataliteit zal inleveren om mobiliteit te winnen. Daarvoor bestaat helaas geen enkele wetenschappelijke basis.

    De laatste mutaties van het virus vonden plaats in het ‘receptor binding domain’, de posities die van belang zijn om een cel te kunnen binnendringen.

    Het virus van het slachtoffer in Egypte bleek voor deze posities zelfs leentjebuur te hebben gespeeld bij een menselijk influenza-B virus (na een dubbele besmetting).

    Het virus is nog lang niet weg, en het is zelfs de vraag of er met deze verspreiding, dit aantal mutaties (duizenden, waarvan ca. 1% met het vermogen mensen te besmetten), en deze variatie in het aantal vogels en zoogdieren waarin het virus aangetroffen is, een andere ‘verdwijntruc’ is dan een pandemie die tot ‘kudde immuniteit’ voor de overlevenden zou leiden.

    Laat je niet gek maken Trijnie. Hoop op het beste en bereid je voor op het ergste. Of er komt een pandemie, en dan kan het je leven redden, of hij komt niet, en dan heb je wat overtollige voorraden en wat overbodige medicijnen in huis. En wat bijdehande opmerkingen van je man. No big deal

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.