RIVM: blijf thuis bij mogelijke varkensgriep

Mensen die binnen vier dagen na terugkomst uit Mexico koorts ontwikkelen zonder dat daar een goede verklaring voor kan worden gegeven, moeten thuis blijven. Ze kunnen zich telefonisch melden bij bijvoorbeeld hun huisarts of de GGD. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

In Mexico heerst een nieuwe variant van de varkensgriep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich hier ernstige zorgen over. Door de griep zouden al zestien mensen zijn overleden en meer dan negenhonderd anderen ziek zijn. Vermoed wordt dat in Noord-Amerika al meer dan zestig doden zijn gevallen door de griep. Het virus verspreidt zich van mens op mens. Gevreesd wordt voor een wereldwijde pandemie.

De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt volgens het RIVM tot nog toe echter over 47 gevallen van ernstige longontsteking, waarvan in zeventien gevallen inmiddels vaststaat dat die overeenkomt met een in de Verenigde Staten eveneens vastgesteld varkensgriepvirus. De VS rapporteerden dinsdag twee infecties bij kinderen. Verscherpte controles werden ingezet, waarna bleek dat zeven patiënten het virus bij zich droegen. Vanwege een mogelijke link met Mexico is besloten ook daar te zoeken naar het griepvirus onder mensen.

De grotere aantallen zijn nog niet officieel bevestigd door de WHO, maar vooruitlopend daarop en op richtlijnen van de WHO heeft het RIVM al een advies uitgebracht. Hierin staat onder meer ook dat de diagnostiek door bijvoorbeeld de huisarts kan worden verricht na overleg met de plaatselijke GGD. Mensen die het virus mogelijk bij zich dragen en bijvoorbeeld meer dan 38,5 graden koorts hebben, worden verzocht niet naar de huisarts te gaan, maar bijvoorbeeld de huisarts of de GGD te bellen.

Bron: Nieuws.nl

Lees ook:Viroloog Osterhaus: zorgen om Mexicaanse griep
Lees ook:Dertig Nederlanders met Mexicaanse griep
Lees ook:Varkensgriep gaat de wereld over
Lees ook:WHO: Ook niet-reizigers besmet met varkensgriep
Lees ook:Adviezen voor de huisarts bij vragen over varkensgriep uit Mexico

Eén reactie op “RIVM: blijf thuis bij mogelijke varkensgriep

  1. Danny

    Hopelijk worden alle vliegtuigen die Europa inkomen, zeer goed ontsmet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.