Viroloog Osterhaus: zorgen om Mexicaanse griep

We moeten ons op dit moment absoluut zorgen maken om de mogelijke gevolgen van de Mexicaanse varkensgriep die al tientallen mensenlevens heeft geëist. Viroloog en griepexpert Ab Osterhaus zei dat in een interview met de NOS. Volgens hem is er uiteindelijk kans op een pandemie en moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen.

Osterhaus vreest dat de ziekte van mens op mens overdraagbaar is of dat het virus zich zo aanpast dat het dat kan. Daar lijkt het op dit moment wel al op. Volgens Osterhaus is het gek dat mensen in Mexico-Stad ziek zijn geworden, terwijl in zo’n grote stad toch niet overal varkens rondlopen.

Voor grote griepuitbraken liggen noodscenario’s klaar. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoekt momenteel de omvang en de mogelijke gevolgen van de ziekte. Volgens Osterhaus is het goede nieuws dat de bestaande antivirusmiddelen werken tegen de varkensgriep. Een vaccin is er nog niet. Het duurt vermoedelijk enkele maanden voordat dat gereed is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde vrijdag al voor de ziekte. Mensen die recent in Mexico zijn geweest en onverklaarbare griep hebben, worden aangeraden binnen te blijven. Ze kunnen zich telefonisch melden bij bijvoorbeeld hun huisarts of de GGD.

Binnen Europa zijn er volgens het RIVM nog geen gevallen van de ziekte bekend. Er is nog geen negatief reisadvies gegeven voor Mexico.

Bron: Trouw

Lees ook:Varkensgriep eist tientallen mensenlevens in Mexico
Lees ook:Dertig Nederlanders met Mexicaanse griep
Lees ook:Varkensgriep gaat de wereld over
Lees ook:RIVM: blijf thuis bij mogelijke varkensgriep
Lees ook:‘Juiste reactie kan pandemie voorkomen’

5 reacties op “Viroloog Osterhaus: zorgen om Mexicaanse griep

  1. mevr. R

    Eigenlijk ben ik met stomheid geslagen. Ik hoor zeggen door de Viroloog Ab Osterhaus dat wij in Nederland een goed vangnetsystheem hebben voor mensen die uit een risicogebied komen. Dat deze mensen gelijk getest worden en binnen enkele uren bekend is of zij een influenza bij zich dragen en na doortesten of zij het Mexicaanse virus bij zich dragen. Eén van mijn medewerkers is gisteren uit Mexico gekomen. Misschien wat onbenullig, maar ik had toch verwacht dat dit een risico gebied was. Vliegveld; Mexico City. In het vliegtuig heeft zij een brief gekregen met daarin informatie over het virus en dat ze zich moet melden als ze koorts krijgt, gaat hoesten en griepachtige verschijnselen krijgt. Binnen 20 minuten was zijn vanaf het moment dat zij uit het vliegtuig stapte, op de parkeerplaats van Schiphol. Ze heeft géén enkele controle gehad, zelfs geen paspoort controle. Helemaal niets! Geen test, geen strenger toezicht, gewoon niets! Ik vind het werkelijk ongelooflijk. Hoezo een goed vangnet en goede controle? Echt, bizar. Ik hou haar in ieder geval weg van de werkvloer want zij werkt met jonge kinderen. En ik wil in ieder geval geen enkel risico lopen binnen mijn organisatie.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Cor

    Mensen moeten maar eens zelf op onderzoek uitgaan. Dhr Osterhaus is aandeel houder in Viroclinics!! Dus heeft er persoonlijk belang bij om deze vacinnaties (die VEEL gevaarlijker zijn dan de griep zelf (er zit kwik in en vreemd DNA etc..doe je onderzoek!!)

    Op korte termijn debatteert de Tweede Kamer op initiatief van PVV-Kamerlid Fleur Agema over viroloog Osterhaus die naast regeringsadviseur ook aandeelhouder is van ViroClinics.

    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/39/0929_1600_PVV_Ontsla_viroloog_Osterhaus.xml

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.