Varkensgriep eist tientallen mensenlevens in Mexico

Mexico gaat op grote schaal mensen vaccineren tegen varkensgriep, nu een nieuwe variant van de ziekte is opgedoken. De Mexicaanse autoriteiten lieten vrijdag weten dat de varkensgriep mogelijk 45 mensenlevens heeft geëist en dat achthonderd mensen besmet zouden kunnen zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO repte van zestig doden.

Een WHO–woordvoerster zei dat het virus vooral in Mexico–stad slachtoffers heeft gemaakt. Ze liet weten dat alleen al in de hoofdstad 57 mensen zijn bezweken. In de stad San Luis Potosí in Centraal–Mexico overleden drie personen aan de varkensgriepvariant. Verder zijn in deze stad ruim twintig gevallen gemeld van mogelijke besmettingen.

In de Verenigde Staten gaat het vooralsnog om zeven gevallen. Het zijn vijf inwoners van Californië en twee Texanen. Amerikaanse wetenschappers stellen dat het griepvirus, dat normaal gesproken alleen dieren treft, een nieuw subtype is van het Influenza A–virus H1N1. In Mexico zijn nog geen mededelingen gedaan over de aard van het virus. Wel zei minister van Gezondheid José Angel Córdova dat het virus via varkens is gemuteerd en op een gegeven moment op mensen is overgedragen.

De Mexicaanse autoriteiten beginnen een grootschalige vaccinatiecampagne tegen de varkensgriep. Een gezondheidsfunctionaris zei tegen de Mexicaanse krant El Universal dat voor 1 miljoen mensen een vaccin heel snel beschikbaar is. De campagne is gericht op alle inwoners van de miljoenenstad die nog niet zijn ingeënt met de gangbare antigriepvaccins.

Als voorzorgsmaatregel hebben de autoriteiten de lessen vrijdag geschrapt van 7,5 miljoen scholieren en studenten in Mexico–stad en de deelstaat Mexico. Verder hebben de autoriteiten geadviseerd geregeld de handen met zeep te wassen en uit de buurt te blijven van mensen met ademhalingsproblemen. Boverndien is werknemers van bedrijven en de overheid aangeraden thuis te blijven, mochten ze zich grieperig voelen.

Viroloog Ab Osterhaus van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum en het Nationaal Influenza Centrum zei dat de reikwijdte van de griep nog niet duidelijk is. „Het kan een storm in een glas water zijn, maar het zou ook kunnen leiden tot een pandemie. We zijn alert”.

Volgens Osterhaus volgt de WHO de ontwikkelingen nauwgezet. „De vraag is of dit type virus H1N1 overdraagbaar is van mens tot mens. „Het zou kunnen, gezien het hoge aantal besmettingen van achthonderd mensen en het aantal doden in Mexico–stad. Het is een zorgelijke situatie”.

Mensen zijn volgens de viroloog al eens eerder besmet geraakt met het varkensgriepvirus. In 1976 was er een uitbraak, maar die stopte op een gegeven moment.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Lees ook:Varkensgriep legt Mexico-stad stil
Lees ook:WHO: Ook niet-reizigers besmet met varkensgriep
Lees ook:Viroloog Osterhaus: zorgen om Mexicaanse griep
Lees ook:Ook varkensgriep in Groot-Brittannië
Lees ook:Paniek varkensgriep slaat over naar Azië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.