Varkensgriep in zes (plus twee) alarmfasen

Van ‘niets aan de hand’ tot pandemie. Zes fasen van alarm voor het griepvirus.

De Wereldgezondheidsorganisatie verhoogde maandagavond het alarmniveau voor het varkensgriepvirus van fase 3 naar fase 4. De WHO hanteert zes fases om het risico aan te duiden, waarop nog een post-piek en een post-pandemieperiode volgen.

Fase 1: Er is niets bijzonders aan de hand.

Fase 2: Een dierlijk griepvirus heeft mensen geïnfecteerd. Er is daarom sprake van een mogelijke pandemische dreiging.

Fase 3: Een dierlijk of menselijk-dierlijk virus heeft kleine groepen mensen geïnfecteerd, maar de overdracht van mens op mens is nog niet zodanig dat hele gemeenschappen worden bedreigd.

Fase 4: Er is sprake van geverifieerde mens-op-mens-overdracht van een dierlijk of dierlijk-menselijk virus dat in staat is op ‘gemeenschapsniveau’ een uitbraak te veroorzaken. Dit betekent een significante verhoging van het risico op een pandemie, maar betekent nog niet dat een pandemie onvermijdelijk is.

Fase 5: Er is sprake van mens-op-mens-verspreiding van een virus in ten minste twee landen in dezelfde WHO-regio. Het uitroepen van deze fase is een sterk signaal dat een pandemie ophanden is, en dat de tijd om maatregelen te treffen kort is.

Fase 6: Het virus is in nog een land op gemeenschapsniveau uitgebroken in een andere WHO-regio. Er is een pandemie aan de gang.

De post-piekperiode: Het aantal ziektegevallen neemt af. Pandemieën kunnen echter in golven komen, dus landen moeten zich voorbereiden op een volgende golf ziektegevallen.

De post-pandemieperiode: De griepactiviteit is terug op het normale niveau. Maar waakzaamheid en het bijwerken van de pandemie-draaiboeken is gewenst.

Bron: De Volkskrant

Lees ook:WHO vergadert donderdag over Mexicaanse griep
Lees ook:Hoogste alarmfase Mexicaanse griep dichtbij
Lees ook:Pandemisch alarmsysteem
Lees ook:Mexicaanse griep uitgeroepen tot pandemie
Lees ook:Alarmfase zes Mexicaanse griep komt dichterbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.