Alarmfase 5 voor grieppandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gisteravond de alarmfase voor een grieppandemie verhoogd naar fase 5. Dat is de een na hoogste alarmtoestand. Het betekent dat het griepvirus zich aanhoudend van mens tot mens verspreidt in minstens twee landen.

Dat was al het geval in Mexico, wellicht al weken of maanden, maar is nu ook vastgesteld in de Verenigde Staten. Ook uit Nieuw-Zeeland en Spanje kwamen gisteren berichten dat de ziekte is gediagnosticeerd bij mensen die niet kort geleden in Mexico waren.

Alarmfase 5 betekent dat regeringen verplicht zijn om alle procedures die horen bij een pandemie op te starten. Op een persconferentie gisteren in Nieuwspoort zei minster Klink (Volksgezondheid, CDA) dat het outbreak management team die dag bijeen was geweest en dat ook het eerste bestuurlijk overleg had plaatsgevonden. Dat overleg gaat over openbareordeproblemen bij een pandemie. Het managementteam bekijkt de volksgezondheidssituatie.

De Verenigde Staten meldden de eerste overledene door het griepvirus op Amerikaanse bodem. Het is een 23 maanden oud Mexicaans jongetje. Hij arriveerde op 4 april uit Mexico en leed aan ‘een ziekte’ die niet de griep was, waarover geen details bekend zijn gemaakt. Vier dagen later kreeg hij griep. Op 13 april werd hij opgenomen in een ziekenhuis en hij overleed afgelopen maandagnacht.

In Nederland deelde minister Klink mee dat artsen die een patiënt zien met de Mexicaanse griep verplicht zijn om de naam en adresgegevens van de patiënt aan de gezondheidsautoriteiten door te geven. Deze melding ‘op naam’ is het hoogste niveau van meldingsplicht die Nederland kent. Klink zei dat de privacy daardoor kan worden aangetast, maar dat het belang van de infectieziektebestrijding in dit geval zwaarder telt. De GGD’s kunnen dan familie, vrienden, buurtgenoten en andere contacten actief benaderen en ze een kuur met het medicijn Tamiflu aanbieden. Dat verkort de ziekte een beetje en onderdrukt de verspreiding van het virus en dempt dus de epidemie.

Mexico

In Mexico is inmiddels het griepvirus vastgesteld bij 99 mensen. Acht van hen zijn aan de ziekte overleden. Dat heeft de Mexicaanse minister van Gezondheid José Angel Córdova gisteravond bekend. De laatste officiële cijfers spraken nog van 49 besmettingen, waarvan 7 doden. De Mexicaanse regering houdt echter rekening met ongeveer 2500 besmettingen, waaronder 176 doden. De uitbraak van de Mexicaanse griep zal Mexico tientallen miljarden dollars gaan kosten. De totale schade bedraagt 0,3 tot 0,5 procent van het bruto binnenlands product.

Bron: NRC Handelsblad

Lees ook:Aantal doden Mexicaanse griep stijgt
Lees ook:Amerikaanse peuter sterft door Mexicaanse griep
Lees ook:Mexico meldt 29 griepdoden
Lees ook:Meeste gevallen Mexicaanse griep in VS
Lees ook:Verdere toename griepgevallen onvermijdelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.