Farmaceutisch bedrijf in startblokken voor vaccin

Bij farmaceutisch bedrijf Solvay is het ‘alle hens aan dek’. Als een pandemie van de Mexicaanse griep uitbreekt gaat het bedrijf in Weesp miljoenen vaccins hiertegen ontwikkelen. Die zullen niet eerder dan half oktober beschikbaar zijn, verwacht algemeen directeur Sjirk Kok. Solvay heeft een contract met de Nederlandse overheid. Bij een pandemie krijgt het bedrijf als eerste de opdracht om miljoenen vaccins te produceren.

Solvay onderzoekt momenteel al hoe het virus zich gedraagt. Half mei krijgt het bedrijf het zogeheten zaaivirus. Hiervoor moet het virus uit het slijm van een besmet persoon worden gehaald en worden geïsoleerd. Dit zaaivirus, dat beschikbaar wordt gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO of door de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, vormt de basis voor het productieproces.

Als dit zaaivirus beschikbaar is gesteld aan bedrijven die vaccins maken, kan de ontwikkeling van het vaccin beginnen. Het duurt vervolgens zo’n drie tot vier weken tot er een vaccin ontwikkeld is. Dit heeft er onder meer mee te maken dat de Mexicaanse griep een nieuw virus is, waardoor veel onderzoek nodig is, meldt Kok.

Vanaf juni zou de productie van het vaccin kunnen beginnen. Dan duurt het nog vier tot zes maanden voor alle Nederlanders gevaccineerd kunnen worden. Dit zal dus, in het geval dat nog deze maand van een pandemie sprake blijkt, op zijn vroegst in oktober zijn. Of dat te laat is, kan Kok niet zeggen: “We weten nog heel weinig over het virus. We weten niet hoe snel het zich verspreidt en hoe agressief het is.” Een pandemie verloopt volgens hem altijd in golfbewegingen. “De pandemie zal naar verwachting niet overal op hetzelfde moment even acuut zijn”, aldus Kok.

Dit was ook het geval bij de Spaanse griep, die in 1918 uitbrak en tientallen miljoenen levens eiste. Deze week wees viroloog Ab Osterhaus, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum, erop dat de Mexicaanse griep zich tot nu toe op dezelfde wijze ontwikkelt als de Spaanse griep. “Toen was de eerste maanden het virus langzaam in opkomst, maar na een halfjaar kwam de grote klap. Plotseling ging het razendsnel.” Osterhaus sluit niet uit dat de zich nu langzaam verspreidende Mexicaanse griep eenzelfde ontwikkeling doormaakt en pleitte er dinsdag voor dat de vaccins al besteld worden.

Mocht Solvay de opdracht krijgen om miljoenen vaccins te produceren, is het bedrijf er in ieder geval klaar voor, zegt de algemeen directeur. “We zijn al jaren bezig met het treffen van voorbereidingen voor een wereldwijde uitbraak van een virus.” Een voordeel voor het bedrijf is dat het niet enkel afhankelijk is van kippeneieren, die nodig zijn om een vaccin te maken. “We hebben ook een alternatieve technologie ontwikkeld, zodat we met celcultuur vaccin kunnen maken. Zo hoeven we niet over miljoenen kippeneieren te beschikken om de vaccins te maken.”

Vooralsnog is de productie van miljoenen vaccins tegen de Mexicaanse griep nog niet aan de orde voor Solvay. Het bedrijf werkt dan ook verder aan de ‘reguliere seizoensproductie’ van griepvaccins. Dit is nodig om mensen te vaccineren voor de jaarlijkse griepgolf. Deze kost ieder jaar duizend tot vijftienhonderd levens in Nederland. Als Solvay het vaccin tegen de Mexicaanse griep gaat produceren, betekent dit dat de seizoensproductie wordt stilgelegd. Dit kan volgens Kok leiden tot meer dodelijke slachtoffers als gevolg van de jaarlijkse griep. De WHO heeft Solvay aanbevolen om door te gaan met de reguliere productie, maar dit kan volgens Kok ‘ieder moment’ veranderen.

Woensdag zei minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dat er vanuit het ministerie niet alleen contact is geweest met Solvay, maar ook met andere farmaceutische bedrijven. “We kijken waar we verschillende volumes kunnen betrekken”, aldus Klink.

Bron: Trouw

Lees ook:Strijd tegen griep
Lees ook:Griepvaccin komt later beschikbaar
Lees ook:Solvay vult miljoenen griepspuiten
Lees ook:Doorbraak in ontwikkeling vaccin tegen vogelgriep
Lees ook:Sanofi: één shot tegen Mexicaanse griep voldoende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.