Sanofi: één shot tegen Mexicaanse griep voldoende

Eén in plaats van twee doses tegen de Mexicaanse griep volstaat. Zelfs adjuvans (versterkende stoffen) zijn niet nodig,

Dat zegt vaccinproducent Sanofi Pasteur, de vaccindivisie van het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis. De mededeling staat haaks op het beleid van minister Klink van Volksgezondheid inzake de pandemie.

Een enkele dosis van het vaccin tegen de Mecicaanse griep roept voldoende immuniteit op. Dit blijkt uit voorlopige analyses van twee klinische onderzoeken die het concern met zijn pandemische vaccins uitvoert in Finland en Frankrijk.

Adjuvans

Volgens een woordvoerder van Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp, de Europese joint venture van Sanofi met het Amerikaanse Merck, betekent deze uitslag dat het voor kinderen en volwassenen voldoende is om slechts één dosering te nemen, bovendien kan men volstaan met een niet-geadjuventeerd vaccin.

De conclusies van Sanofi staan haaks op het vaccinbeleid van minister Ab Klink van Volksgezondheid. Klink heeft vorige maand op advies van de Gezondheidsraad nog eens bevestigd dat de risicogroepen in Nederland twee shots zullen krijgen. De brieven van de huisartsen, die de inenting voor hun rekening nemen, zijn in veel gevallen al de deur uitgegaan.

‘Te dun’

Klink deed zijn mededeling twee weken geleden in weerwil van het feit, dat vaccinproducent Novartis, die een pandemisch vaccin voor Nederland levert, had aangegeven dat één shot voldoende leek te zijn. André Knottnerus, voorzitter van de Gezondheidsraad, zei in reactie daarop tegen deze krant dat de onderzoeken waarop Novartis zich baseerde, ‘te dun’ zijn.

Na Novartis komt nu dus ook Sanofi Pasteur met dezelfde mededeling. Sanofi scherpt de betekenis daarvan nog verder aan door te stellen, dat ook zijn pandemische vaccins-versie zonder adjuvans (versterkende stoffen) voldoende immuniteit oplevert.

Solvay

Dat is saillant, omdat minister Klink, op advies van de Gezondheidsraad, eind mei dit jaar op het allerlaatste moment een streep heeft gehaald door een contract dat medio 2006 was gesloten met Solvay Pharmaceuticals in Weesp. Dat contract, dat voorzag in een leveringsverplichting voor Solvay, maar geen afnameverplichting door de overheid, was voor de levering van een pandemisch vaccin als dat nodig zou zijn.

Solvay werd eind mei echter vervangen door de combinatie Novartis en GlaxoSmithKline (GSK) omdat, aldus de Gezondheidsraad, die combinatie in tegenstelling tot Solvay, een geadjuventeerd vaccin kon leveren.

Spoeddebat

Vanavond houdt de Tweede Kamer met de minister een spoeddebat over het vaccinbeleid en de rol van viroloog Ab Osterhaus in het bijzonder. Osterhaus is directeur van het Nationaal Influenza Centrum (NIZ) in Rotterdam in welke hoedanigheid hij de minister adviseert voor het beleid in de pandemie.

Osterhaus’ rol staat ter discussie omdat hij de schijn van belangenverstrengeling tegen zich heeft doordat hij aandelen bezit in bedrijfjes die voor de vaccinindustrie werken. Woensdag schreef deze krant dat Osterhaus ook een belang heeft in Insolva, een Zweeds bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van adjuvans.

Bron: Financieele Dagblad

Lees ook:Nederlanders nog geen griepprik gehad
Lees ook:Griepvaccin komt later beschikbaar
Lees ook:Crucell krijgt influenza octrooi in VS
Lees ook:Ab Osterhaus: kinderen inenten tegen Mexicaanse griep
Lees ook:WHO: productie griepvaccin op schema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.