Stadions dicht bij extreme griepgolf

De KNVB sluit niet uit dat er in het betaalde voetbal – rond het hoogtepunt van de Mexicaanse grieppandemie – stadions zullen worden gesloten en er wedstrijden zonder publiek worden gespeeld.

“Op het moment dat de situatie dermate ernstig wordt dat het samenkomen van grote groepen mensen gevaar oplevert voor de bevolking, dan zal het ministerie van Volksgezondheid maatregelen treffen waarmee de Nederlandse bevolking – en dus ook het voetbalpubliek – zal moeten worden beschermd. Dat is een verantwoordelijkheid die primair bij de overheid ligt. Uiteraard zullen wij als KNVB er alles aan doen om deze maatregelen te ondersteunen en tot uitvoering te brengen”, zegt Bert van Oostveen.


De directeur bedrijfsvoering van de KNVB haast zich om te zeggen dat er nu geen aanleiding tot paniek is. “Wij hebben ook vernomen dat vier spelers van AS Monaco besmet zijn met de Mexicaanse griep en uiteraard houden wij de ontwikkelingen met betrekking tot de pandemie nauwlettend in de gaten. We hebben echter op dit moment nog geen reden om ons expliciet zorgen te maken over de gezondheid en veiligheid van het Nederlandse voetballandschap en zijn supporters.” Pas als het ministerie van Volksgezondheid aan de bel trekt, zal de voetbalbond in actie komen. “De KNVB beschikt over een calamiteitenplan als het gaat om soortgelijke epidemieën en pandemieën. Op het moment dat de situatie dit vereist, zal het protocol van de KNVB – in nauw overleg met de overheid – in werking treden.”

Volgens Van Oostveen kunnen in het meest extreme geval de eredivisie en Jupiler League worden stilgelegd. “Wanneer de situatie dermate ernstig wordt dat de gezondheid van de voetballers én de supporters in het gedrang komt, zullen wij overleg plegen met de betrokken partijen om te kijken hoe het competitieprogramma verder zal gaan verlopen. In beginsel zullen wij echter een ad-hocbenadering toepassen: uitstel voor een specifieke wedstrijd zal per situatie bekeken worden.”

“Een club mag – bij het missen van te veel spelers – uitstel van een wedstrijd aanvragen”, zegt Van Oostveen. “Uiteraard is dit afhankelijk van het totale aantal contractspelers dat de club in dienst heeft. Duidelijk mag zijn dat het competitieprogramma van zowel de eredivisie als de Jupiler League weinig ruimte biedt voor het verschuiven van wedstrijden. Elke wedstrijd zal daarom apart bekeken worden: het zal niet mogelijk zijn om uitstel te vragen voor meerdere – of zelfs alle resterende – wedstrijden. Mocht de situatie onverhoopt toch van ernstige omvang worden, dan zal overleg gepleegd worden met de betrokken partijen om te kijken hoe het vervolg van het competitieseizoen eruit zal gaan zien.”

Een griepprik zou uitkomst kunnen bieden, maar de KNVB is niet bevoegd om alle spelers in het betaalde voetbal te verplichten zich te laten vaccineren. “Die verantwoordelijkheid ligt primair bij de overheid”, zegt Van Oostveen.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Vitesse vreest griepepidemie
Lees ook:Mexicaanse griep bij Europese voetbalclubs
Lees ook:Besmettelijke vogelziekte uitgebroken in Kootwijkerbroek
Lees ook:Ruim 150 besmettingen Mexicaanse griep
Lees ook:Ministerie stelt griepcampagne uit

Eén reactie op “Stadions dicht bij extreme griepgolf

  1. piep

    ik ben ziek

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.