Raadselachtige griepgolf overspoelt Nederland

Nederland wordt momenteel door een flinke griepgolf getroffen, zo blijkt uit cijfers van de Grote Griepmeting, een initiatief van Kennislink. Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van Kennislink en bedenker van de Grote Griepmeting, beantwoordt vragen over de uitdijende griepgolf.

 

Stijgende cijfers
Aan de Grote Griepmeting, die dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer plaatsvindt, doen inmiddels 28.000 vrijwilligers mee in Nederland, Vlaanderen en Portugal. De website verschaft informatie over griep en brengt de verspreiding van de ziekte in kaart.

"Uit onze laatste cijfers blijkt duidelijk dat de ingezette griepgolf aan het uitbreiden is," constateert Koppeschaar. "Van de 11.903 Nederlanders die vorige week aan de grote Griepmeting meededen, hadden er 120 griep. "Dat zijn gemiddeld 1008 griepgevallen op 100.000 mensen, een stijging van veertig procent ten opzichte van de week daarvoor."

Ook het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) constateert in februari een duidelijke stijging, al ligt het percentage hier iets lager omdat alleen mensen met griep worden meegeteld die daadwerkelijk naar de huisarts gaan.

Er zijn dit jaar meer gevallen van griep en buikgriep. Zit daar nog verschil tussen?
"Buikgriep en griep zijn twee verschillende ziekten. Buikgriep uit zich in diarree en overgeven en wordt veroorzaakt door het zeer besmettelijke noro-virus. Dat veroorzaakt een ontsteking van het maagdarmkanaal."

"Griep wordt veroorzaakt door het influenza-virus en kan een heel gevaarlijke ziekte zijn omdat het de luchtwegen aantast. Vooral bij risicogroepen (jonge kinderen, 65-plussers, diabetici en mensen met hart-, nier- en longziekten) kunnen zich complicaties voordoen in de vorm van longontsteking. Jaarlijks overlijden honderden tot soms wel duizenden Nederlanders aan de gevolgen van griep."

Kan iedereen griep krijgen?
"Niet iedereen wordt door griep getroffen. Sommigen hebben meer weerstand dan anderen. Je bouwt namelijk een zekere immuniteit op na een griepinfectie. Het verraderlijke is echter dat het influenza-virus voortdurend verandert. Op een gegeven moment ontstaan stammen van het virus waar je geen weerstand tegen hebt. Dan ben je dus weer bevattelijk voor griep."

"De Wereldgezondheidsorganisatie bepaalt elk jaar in februari welke van de dan rondwarende griepvirussen het meest waarschijnlijk de kop gaat opsteken gedurende de volgende winter. Twee varianten van de gevaarlijke A-griep en één variant van de wat minder gevaarlijke B-griep komen dan in het vaccin dat wordt gemaakt voor de griepprik. Ongeveer twintig procent van de Nederlanders krijgt de griepprik."

Versterkt het carnaval de griepgolf die momenteel gaande is?
"Er wordt wel eens gesproken van 'carnavalsgriep'. Wie dagenlang heeft gefeest, zich vol heeft laten lopen en weinig nachtrust heeft gehad, heeft natuurlijk last van een kater en voelt zich beroerd. Maar je weerstand vermindert ook, zodat je makkelijk verkouden wordt."

"Waart in die periode het griepvirus rond, dan ben je natuurlijk ook vatbaarder voor griep. Twee jaar geleden was dat het geval en zagen we op de Grote Griepmeting heel duidelijk dat de zuidelijke provincies veel grieperiger waren dan Nederland ten noorden van de grote rivieren. Omdat dit jaar weer griep is tijdens carnaval, zou het mij niets verbazen als we hetzelfde patroon gaan zien."

Hoe komt het volgens u dat ondanks de zachte winter er nu meer griep heerst?
"In de tropen doet griep zich met name voor gedurende het regenseizoen. Op gematigde breedten heerst griep in de wintermaanden. De gedachte is dan dat het 's winters koud is en dat ramen en deuren gesloten blijven. Er wordt slechter geventileerd, mensen blijven dichter bij elkaar, binnenshuis of binnen op school of kantoor. Via de neus- en speekseldruppeltjes van niezende en hoestende mensen kan het virus zich dan snel verspreiden."

"Maar deze winter is het juist relatief warm geweest en ging dat binnen blijven dus niet of nauwelijks op. Dat is een raadsel dat we dolgraag met een Europese griepmeting zouden willen onderzoeken."

"Uit rapportages door huisartsenposten in Europese landen vermoeden we dat griep zich in golven door Europa verspreidt. In vier van de afgelopen zes jaren zagen we dat griep meestal reeds in november in het noorden van Groot-Brittannië de kop opstak. Na Ierland en Schotland volgde dan Engeland, en vervolgens sprong de griep over naar Spanje en Portugal. Vandaar ging het in noordelijke richting, van Frankrijk en Zwitserland naar België en Luxemburg en dan naar Nederland en Duitsland. In Oost-Europa zag dan weer een andere golf. Ook dit jaar zien we precies zo'n zelfde golf. Heel raadselachtig, en dat zou dus hoognodig nader moeten worden onderzocht."

Kan een echte grote grieppandemie zoals voor het laatst in 1968 uitbrak, zich ook vandaag de dag nog voordoen?
"Ja, daar wordt door alle virologen voor gewaarschuwd".
"Een pandemie doet zich voor als er plotseling een hele nieuwe griepvariant ontstaat, Niemand heeft dan weerstand en de griep grijpt als een razende om zich heen. Tijdens de Spaanse Griep van 1918-1920, vielen op die manier wereldwijd zo'n 40 miljoen slachtoffers. Er is al uitgerekend dat als zich nu een pandemie voor zou doen, er wel tot 81 miljoen doden kunnen vallen. Dat is meer dan een procent van de mensheid!"

"Virologen vrezen dat het vogelgriepvirus H5N1 op den duur zal veranderen tot zo'n levensgevaarlijke, menselijke griepvariant. Zij waarschuwen dat zich binnen veertig jaar een nieuwe pandemie zal voordoen."

In hoeverre draagt de Grote Griepmeting bij om het publiek op het gevaar van griep te attenderen?
"De Grote Griepmeting is in het leven geroepen als een zogenoemd 'cross mediaal concept'. Via een website verzamelen we metingen en via internet, maar ook radio, televisie, kranten en tijdschriften, informeren we publiek en scholieren over griep en vogelgriep. Zo hoopte ik een link te leggen tussen wetenschappelijk onderzoek, onderwijs, publiek en ook de journalistiek."

"Toen we de Griepmeting in 2003 voor het eerst lanceerden, was de wetenschap nog wat afhoudend over de betrouwbaarheid van zo'n publieksmeting. Maar daar is inmiddels uitgebreid onderzoek naar gedaan en er heeft ook een wetenschappelijke publicatie over de Grote Griepmeting het licht gezien. Daaruit blijkt zonneklaar dat de Griepmeting zeer betrouwbare resultaten oplevert en zelfs sneller is dan de metingen die door peilstations van huisartsen worden verricht."

"Ik vind overigens niet dat je die laatste dan maar zou moeten afschaffen. Huisartsen kunnen namelijk ook een keel- en neuswat afnemen en die naar het laboratorium sturen. Daar kan worden vastgesteld of in het speekselmonster inluenza-virus voorkomt en in welke variant."

"Dat kan de Grote Griepmeting niet. Wij kunnen echter door de vele vrijwillige griepmeters die meedoen weer zien hoe de griep zich van regio naar regio verspreidt en ook hoeveel mensen een griepachtig ziektebeeld vertonen. Dat zijn er veel meer dan de aantallen die door de huisartsenposten worden gerapporteerd. Lang niet iedereen die griep heeft, gaat immers naar de dokter toe. In die zin werken wij dus aanvullend. We werken dan al jarenlang uitstekend samen met het Nivel."

Bron: Planet Internet (door Wilco Meijers)

 

Lees ook:Griep lijkt voorbij
Lees ook:Nederland verlost van griepgolf
Lees ook:Grote Griepmeting weer van start
Lees ook:Grote Griepmeting
Lees ook:Nederland griept een beetje

0 reacties op “Raadselachtige griepgolf overspoelt Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.