WHO: productie griepvaccin op schema

De productie van vaccins tegen de Mexicaanse griep ligt op schema en de eerste partijen zullen naar verwachting in september worden geleverd. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dit donderdag gezegd.

WHO-medewerker Marie-Paul Kieny zei dat verscheidene farmaceutische bedrijven zijn begonnen met het testen van vaccins op mensen. Dat betekent dat over ruwweg een maand duidelijk zal zijn of de vaccins veilig kunnen worden gebruikt. Kieny erkende dat de bedrijven onder druk staan een vaccin te produceren, maar ontkende dat die druk veiligheidsrisico’s schept.

De WHO heeft aanbevolen om als eersten hulpverleners in de gezondheidszorg in te enten, wellicht gevolgd door zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen.

De organisatie verwacht dat negatieve bijeffecten worden gemeld zodra de vaccins zijn toegediend, zoals misselijkheid, koorts, pijn van de inenting en diarree. Sterfgevallen zullen echter zeldzaam zijn of niet voorkomen.

Momenteel wordt door een zestal grote farmaceutische concerns in de Verenigde Staten, Europa en Australië aan een griepvaccin gewerkt. Zij werken snel in de hoop de eerste te zijn. De haast houdt ook verband met de verwachting dat het aantal griepgevallen in de herfst, met het dalen van de temperaturen, drastisch zal toenemen.

Woensdag zei het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis dat het was begonnen met een onderzoek naar de werkzaamheid van een vaccin bij mensen. Daartoe waren in de Verenigde Staten en Europa vrijwilligers geïnjecteerd.

Een concurrent van Novartis, Sanofi-Pasteur, zei binnen enkele dagen een soortgelijk experiment te beginnen. Vorige maand was de firma CSL in Australië de eerste die een vaccin op mensen testte.

Bron: Trouw

Lees ook:Griepvaccin
Lees ook:Nederlands Vaccin Instituut verspilt griepvaccins door grote verpakkingen
Lees ook:Poolse minister van Gezondheid weigert bevolking griepprik
Lees ook:Griepvaccin eind deze maand goedgekeurd
Lees ook:WHO: binnen jaar vogelgriepvaccin mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.