Griepvaccin

Het huidige mensengriepvaccin beschermt niet tegen vogelgriep, zoals het beruchte influenza-A-virus van het subtype H5N1. Er kan pas een vaccin worden gemaakt op het moment dat duidelijk is welke H5N1-virusstam van mens op mens overdraagbaar is en zo een pandemie kan veroorzaken.

Enkele nationale overheden, waaronder Nederland, hebben al contracten afgesloten met farmaceutische bedrijven om in dit geval verzekerd te zijn van voldoende vaccin voor haar bevolking.

Wereldwijd zijn er nog slechts twaalf farmaceutische bedrijven die griepvaccin produceren. De totale wereldproductie is gevestigd in negen landen: Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Nederland. Bijna alles wat geproduceerd wordt in Canada, Japan en de VS blijft in deze landen, terwijl vijf West-Europese landen tweederde van de totale 300 miljoen doses vaccin produceren.

Heeft de Westerse wereld al niet genoeg vaccin, de Derde Wereldlanden hebben nagenoeg niets van dit alles, waardoor bij een nieuwe grieppandemie daar het dodental het grootst zal zijn. Ook missen zij de expertise, coördinatie, discipline en infrastructuur om de uitbraak van een virus vroegtijdig te signaleren. Als daar dan een H5N1-variant ontstaat die van mens op mens overdraagbaar is, kan dat catastrofaal zijn.

Lees ook:Miljard aan griepremmers besteld
Lees ook:Miljoenenbedrag tegen vogelgriep
Lees ook:Poolse minister van Gezondheid weigert bevolking griepprik
Lees ook:Brussel maant tot solidariteit bij griepvaccin
Lees ook:WHO: productie griepvaccin op schema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.