Rumoer rond griepprikken

Er is grote ophef ontstaan over de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep die minister Klink (Volksgezondheid) gisteren presenteerde. Alleen risicogroepen, zoals ouderen, en personeel in de gezondheidszorg worden in eerste instantie ingeënt.

Naar verwachting kan met vaccineren worden begonnen in oktober wanneer de eerste vaccins beschikbaar zijn. Niet alle Nederlanders krijgen een prik.

Ook wordt niemand verplicht ingeënt. Wel zal er alles aan worden gedaan de risicogroepen zoals 60-plussers en mensen met nier-, long- of hartaandoeningen er bewust van te maken dat er een vaccin voor hen beschikbaar is.

Besparing
De huisartsen krijgen zoals het er nu naar uit ziet een grote rol bij de inentingscampagne. Een beperkte inenting levert volgens de begrotingsstukken een besparing op van 250 miljoen euro.

Vooral ouderenbonden reageren onthutst op de aankondiging van Klink. Tot nog toe werd aangenomen dat senioren beter bestand zouden zijn tegen de griep, maar gisteren werd tijdens de presentatie van het vaccinatieplan een ander beeld geschetst. Met name 60-plussers lopen extra risico bij besmetting en moeten daarom als eersten worden ingeënt.

Politie
“Dit nieuws komt voor veel ouderen als een schok”, zegt directeur Jan Romme van Nationaal Ouderenfonds, de belangengroep voor ouderen. “Senioren dachten door de eerdere berichten van specialisten weinig risico’s te lopen, maar worden nu plotseling als grootste risicogroep gezien. Dat is erg pijnlijk.”

Ook ouderenbond ANBO reageert verbaasd. “Het leek alsof ouderen juist beter bestand waren tegen deze griep. Nu blijkt dat niet het geval”, stelt de bond. De twee ouderenorganisaties roepen senioren op zich te laten vaccineren.

Politiebond ACP is vooral teleurgesteld over de campagne, omdat de bond gehoopt had dat agenten bij de eerste groep zouden horen. “Het is voor de veiligheid belangrijk dat er genoeg agenten aan het werk blijven, daarom willen we snel die vaccinaties voor agenten krijgen”, zegt ACP-woordvoerder Gerrit van der Kamp.

De NVZ, de vereniging van ziekenhuizen, is blij dat personeel uit de gezondheidszorg als eerste een vaccinatie krijgt. “Dat was onze wens”, zegt Elise de Jong.

De Gezondheidsraad en het RIVM verwachten in eerste instantie vijf à zes miljoen mensen in te enten tegen de Mexicaanse griep zodra de vaccins beschikbaar zijn. Een algehele vaccinatiecampagne voor alle Nederlanders is volgens de raad en minister Klink niet nodig omdat de griep nu mild is. Wel wordt de vinger aan de pols gehouden, mocht de griep muteren tot een agressievere vorm.

Naast ouderen wordt vrouwen die vier maanden of langer zwanger zijn en al in een medische risicogroep zitten, aangeraden zich te laten inenten. Omdat onvoldoende bekend is over de bijwerkingen van het vaccin wordt vaccinatie in de eerste drie maanden van de zwangerschap ontraden.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:‘Algehele vaccinatie Mexicaanse griep niet nodig’
Lees ook:ANBO verbaast over voorrang vaccinatie griep
Lees ook:Artsen mogen niet te veel prikken
Lees ook:Griepvaccin komt later beschikbaar
Lees ook:Uitstel vaccinaties tegen kinderziekten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.