Griep en zwangerschap: moeten alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden?

Hoe gevaarlijk is griep? Wat zijn de risico’s van griep voor zwangere vrouwen en welke risico’s loopt de foetus? Kan je je laten vaccineren tegen griep tijdens een zwangerschap? Het zijn vragen die aanstaande moeders zich stellen bij een griepepidemie. Wat moeten ze weten?

Griep: een zwangerschap is een risico

Elk jaar dringt de overheid aan op het belang van vaccinatie voor 65-plussers en mensen die aan een slepende ziekte lijden. Maar er zijn nog meer risicogroepen zoals kinderen en zwangere vrouwen, ook al is het risico voor hen iets minder groot. Men mag ook niet uit het oog verliezen dat de symptomen van griep die onschuldig lijken, behoorlijk krachtig kunnen zijn en maken dat men niets anders kan doen dan een aantal dagen ‘te bed’ te blijven. Dat geldt niet voor mensen die een beroep doen op Tamiflu® (een antiviraal middel) binnen de 14 uren die volgen op het uitbreken van de eerste griepsymptomen.

Wat zijn de risico’s voor zwangere vrouwen en foetussen?

Vaccinatie tegen griep is ook aanbevolen voor vrouwen die een verhoogd risico op complicaties hebben. De effecten van het griepvirus voor de aanstaande moeder en het ongeboren kind, zijn moeilijk te bestuderen. Volgens een onderzoek verhoogt griep aan het einde van de zwangerschap het risico op een ziekenhuisopname wegens cardiorespiratoire verwikkelingen met factor 4,7.

Een aantal andere onderzoeken toont aan dat ook voor foetussen het risico op infecties stijgt, vooral als er sprake is van hartaandoeningen. Congenitale afwijkingen of een invloed op het geboortegewicht konden niet in verband gebracht worden met een griepinfectie.

Vandaag weet men wel dat een infectie fataal kan zijn voor een pasgeborene en dat het risico op een ziekenhuisopname omwille van griep twee keer groter is bij kinderen van nul tot zes maanden, in vergelijking met kindjes die ouder zijn. Sommigen vinden deze opsomming misschien hoogst onrustwekkend, maar het is een feit dat verwikkelingen zeldzaam zijn, vooral bij zwangere vrouwen die geen bijzondere risico’s lopen.

Griepvaccin

Wat het vaccin tegen griep betreft, werden tot op vandaag geen ongewenste effecten vastgesteld, noch bij de zwangere vrouw, noch bij de foetus of de pasgeborene.

Sommige onderzoekers volgden de kindjes in kwestie zelfs tot ze zeven jaar oud waren. Tegelijkertijd is het een feit dat zwangere vrouwen vaker contact hebben met jonge kindjes. Het griepvirus raakt elk jaar 10% van de bevolking, maar bij kinderen kan dat percentage oplopen tot 30%. Men vergeet vaak dat kinderen een voorkeursdoelwit zijn van het griepvirus en dat ze in ruime mate bijdragen tot de verspreiding van het virus. Men schat het aantal zwangere vrouwen dat elk jaar geraakt wordt door het griepvirus op 5 à 22%.

Het besluit? Zwangere vrouwen hebben baat bij een griepvaccin, vooral wanneer ze vaak in contact komen met kindjes.

Zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn kunnen het risico op besmetting met het griepvirus reduceren door de kindjes van het gezin te laten vaccineren.

Bron: http://www.e-gezondheid.be/

Lees ook:Zwangere huisartsen moeten Mexicaanse griep mijden
Lees ook:Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere vrouwen
Lees ook:Mexicaanse griep en zwangerschap
Lees ook:Griepvirus eist tol bij zwangeren
Lees ook:Mexicaanse griep en zwangerschap

2 reacties op “Griep en zwangerschap: moeten alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden?

  1. tan06tan06

    Tamiflu wordt door Roche sterk afgeraden om te gebruiken als een vrouw zwanger is. Het is een middel dat de placenta, en de bloed-hersenbarriëre van het embryo/ later de foetus passeert en zo direct de ontwikkeling van o.a. de hersenen beïnvloedt. Sowieso wordt in de eerste 3 maanden van een zwangerschap het risico dat een middel geeft op afwijkingen in de aanleg van (vitale) organen bij het ongeboren kind heel groot geacht.
    Ook heel jonge kinderen mogen geen Tamiflu slikken, om dezelfde reden.
    Wanneer het leven van een zwangere vrouw gered moet worden met het slikken van Tamiflu, dan betekent dat dus een keuze die grote risico’s inhoudt voor een foetus.
    Voor zover ik weet is er bij ‘gewone’ griep in het algemeen geen gebruik om Tamiflu voor te schrijven.

      /   Beantwoorden  / 
  2. melanie

    goede dag ik had een vraagje ik ben nu 10 weke zwanger ben heb de griep kan dat kwaad voor me kindje ??? groetjes melanie

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.